ИН4С

ИН4С портал

Блокирана имовина Миливоја Катнића

1 min read

Миливоје Катнић

Подгорички Виши суд је у поступку финансијске истраге донио привремену мјеру и блокирао имовину бившем главном специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу, који се налази у притвору од 14. априла ове године због сумње да је извршио кривична дјела стварање криминалне организације и злоупотреба службеног положаја, потврдила је за „Дан“ самостална савјетница за односе са јавношћу Вишег суда Марија Раковић.

Одлука је услиједила након што се Катнић детаљно изјаснио о поријеклу имовине, приходима, али и о грађевинским радовима који су предузимани на његовом посједу.

– Вјештачењем је утврђено да укупна имовина бившег главног специјалног тужиоца у селима Барјамовица и Грбе износи милион и педесет хиљада еура, саопштио је у једном од ранијих медијских иступа главни специјални тужилац Владимир Нововић.

Тужилаштво и даље истражује

Тужилаштво још увијек истражује да ли је бивши тужилац заједно са некадашњим полицијским функционером Зораном Лазовићем радио у корист кавачког криминалног клана тако што нису поступали на основу материјала које им је доставио Еуропол прије три године, а који је садржао дешифровану комуникацију вођа криминалних група преко „скај“ апликације. Наводно се говорило о плановима за шверц наркотика и припремама ликвидација вођа супротстављеног „шкаљарског клана“. Сукоб „кавачког“ и „шкаљарског“ клана за превласт на тржишту наркотика траје од 2014. године.

Нововић је том приликом навео да је поменути износ био потребан да би се изградили објекти, помоћни објекти, базени, ограде и све остало. Из фотографија снимљеног терена у Барјамовици, казао је Нововић, произилази да су сви ти објекти грађени од марта 2019. до 2023. године. Да би се изградили објекти у Барјамовици, како је рекао, неопходно је било утрошити 735.000 евра.

– У исто вријеме, у периоду од октобра 2020. до новембра 2022. године, окривљени Катнић је поклонио кћерки за куповину стана 50.000 евра, а сину 106.000 евра и та средства се и даље налазе на његовом рачуну. Ово значи да су од краја марта 2019. до 2023. године његови трошкови апроксимативно износили око 900.000 еура. Сви приходи његове породице износили су око 205.000 евра, без одбитака трошкова живота, навео је главни специјални тужилац раније.

Иако се Катнић изјаснио да је све што се наводи стекао прије 2019. године, од када му се ставља на терет да је наводно дио организоване криминалне групе, Нововић каже да СДТ посједује орто-фото снимак из села Барјамовица, на којем се види да тих објеката у то вријеме није било.

Тужилац је нагласио и да Катнић, кад су претресани објекти у Барјамовици, није имао било каквих примједби да се ради о објектима који припадају другим особама.

Адвокат Марковић: Хрватска не води поступак против Катнића

У међувремену, СДТ је покренуло нову истрагу против Катнића због постојања сумње да је извршио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва, јер је, наводно, током сукоба на подручју Цавтата и општине Конавле у Хрватској, за вријеме рата 1991–1992. године, поступао супротно Женевској конвенцији о заштити грађанских лица.

У тужилачким списима пише да је он наводно нечовјечно поступао према појединим цивилима хрватске националности, тако што их је нападао, мучио, тјелесно повређивао и вријеђао њихово достојанство.

Бивши ГСТ је на саслушању негирао да има везе са ратним злочинима, наводећи да је у питању његов политички прогон јер је био главни специјални тужилац у предмету „Државни удар“.

Извор: ДАН

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “Блокирана имовина Миливоја Катнића

  1. Умјесто да му дају орден,што је са дна Газивода са специјалним тимом Монтепркна изронио оне калашњикове и спасио Црну Гору крвопролића они хапсе хероја.

  2. A STA CU SAD!NEMOJ TE MI TO CINIT. TOJE SVE REGULARNO I NA POSTEN NACIN STECENO.PITAJ TE MOJU KOLEGINICU VESNU.ONA CE VAM SVE POTVRDITi.MI SMO TOLIKO GODINA RADI LI CASNO I POSTENO.NEMOJ TE ME SJEKIRATI. hahahaha.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *