ИН4С

ИН4С портал

УЦГ организује ФУНК фестивал поводом 50. годишњице постојања

1 min read

Фото: УЦГ

Универзитет Црне Горе (УЦГ) организоваће фестивал ФУНК (Фестивал умјетности, науке и културе) поводом 50. годишњице свог постојања.

„Овај догађај организује се у оквиру обиљежавања јубилеја Универзитета Црне Горе и има за циљ да обједини и промовише различите облике стваралаштва, истраживања и културних дјелатности“, казали су из УЦГ-а.

Декан Факултета драмских умјетности професор др. Един Јашаровић рекао је, да као најважнија академска институција у Црној Гори, Универзитет има обавезу да ствара амбијент за продукцију и дисеминацију научних и умјетничких знања, те да ФУНК фестивал представља корак даље у тим настојањима.

„Наш Универзитет континуирано ради на промоцији науке, умјетности и културе, а овај фестивал симболизује све оно за шта се залажемо – мултидисциплинарност, иновацију и ангажман,“ рекао је Јашаровић, додајући да је управо сарадња између различитих дисциплина кључна за развој савременог образовања и друштва“, рекао је.

„ФУНК фестивал, који ће се одржати у октобру на кампусу Универзитета Црне Горе и на неколико других локација у Подгорици, замишљен је као динамична и вибрантна манифестација. Акроним ‘ФУНК’ није само игра ријечи, већ и метафора за карактер фестивала који се, попут популарног музичког жанра, ослања на енергију, креативност и ритмичну повезаност умјетности, науке и културе“, навели су из УЦГ.

Сарадница на овом пројекту Бојана Шолаја представљајући програм казала је да је за ову годину планиран широк спектар догађаја – од научних трибина, предавања и радионица, до изложби, концерата, књижевних конкурса и филмских пројекција.

”Овај мултидисциплинарни приступ омогућава студентима, академском особљу, али и ширем аудиторијуму да се активно укључе у дискусију о важним темама које интригирају друштво и покрећу критичко размишљање, док истовремено имају прилику да представе и промовишу своје радове,“ објаснила је Шолаја.

Проф. др Недељко Латиновић усмјерио је своје излагање на Симпозијум „Дани научне дијаспоре,“ који се већ трећу годину заредом одржава на Универзитету Црне Горе, а ове године у оквиру Фестивала Фанк.

У свом обраћању истакао је важност овог скупа, наглашавајући његову улогу у окупљању научника и истраживача из дијаспоре, што доприноси интензивној размјени знања, искустава и јачању сарадње између домаћих и иностраних стручњака.

Фестивал ће, како је најављено, бити отворен за ширу јавност, а осим продукције студената и академског особља Универзитета Црне Горе, понудиће и платформу за реномиране научнике и умјетнике из региона и свијета.

„Организациони одбор, који је с великом посвећеношћу и стручним приступом радио на планирању и реализацији фестивала ФУНК, формиран је у следећем саставу: проф. др Един Јасаровић, декан ФДУ, предсједник Одбора, проректор за наставу УЦГ, проф. др Веселин Мићановић, Огњен Савић, Централна универзитетска библиотека УЦГ, Дијана Јовановић, шефица кабинета ректора, Лидија Лакић, руководилац Комуникацијског и ПР центра, Иван Живковић, Комуникацијски и ПР центар и Јаков Вукчевић, предсједник СПУЦГ“, закључују из УЦГ-а.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *