ИН4С

ИН4С портал

Покрет Напријед: Ко је прекршио закон – изборна комисија Подгорице или Котора?

Покрет Напријед изразио је забринутост због, како су навели, различитих тумачења и примјене Закона о избору одборника и посланика од стране општинских изборних комисија.

То је, како пише у саопштењу Покрета Напријед, „довело до низа неправилности и неуједначеног третмана политичких субјеката“.

„Наиме, указујемо да је иста законска одредба тумачена на различите начине од стране двије општинске изборне комисије што је довело до различитог поступања првостепених органа у истим чињеничним и правним ситуацијама и директно утицало на изборни резултат. У случају листе ‘Др Вук Кадић – Покрет Напријед – За Подгорицу и породицу’, наши приговори на изборни процес у Главном граду Подгорица су одбијени, док је Демократска партија социјалиста у Котору добила потврдно рјешење на исте приговоре“.

Из Покрета Напријед су подсјетили да члан 89 Закона о избору одборника и посланика јасно дефинише услове под којима се избори морају поновити на неком бирачком мјесту.

„На примјер, понављање избора је неопходно ако се утврди да број гласачких листића у кутији премашује број бирача који су идентификовани или број контролних купона. У таквим ситуацијама, бирачки одбор се распушта и именује нови. Такође, члан 69 Закона јасно прописује да бирач својим потписом на изводу из бирачког списка потврђује пријем гласачког листића. Уколико бирачка књига нестане, постаје немогуће утврдити да ли су бирачи заиста преузели гласачке листиће, чиме се озбиљно нарушава интегритет избора“, саопштено је из Покрета Напријед.

Истичу да њихова ситуација у Подгорици, гдје су приговори одбијени, док су у Котору, према истом закону, приговори прихваћени, „јасно указује на недосљедност и потенцијалну повреду закона од стране једне од општинских изборних комисија“.

„Сматрамо да овакво поступање ствара конфузију и нарушава повјерење у изборни процес. Поента је да у истој или сличној ситуацији, односно чињеничном и правном основу, поступање изборних комисија мора бити уједначено и јединствено. Неуједначена пракса изборних комисија може озбиљно нарушити интегритет изборног процеса. Подсјећамо да је јединствена примјена права један од темеља владавине права у демократским друштвима“.

Из Покрета Напријед очекују да Државна изборна комисија „поступи у складу са законом, сагледа чињенице изнесене у приговорима и обезбиједи транспарентно и поштено рјешавање ситуације“.

„Грубо кршење изборног закона и процеса којем свједочимо у претходним данима не смије постати стандард. Покрет Напријед инсистира на досљедној примјени закона и одговорности свих учесника у изборном процесу“, закључује се у саопштењу Покрета Напријед.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *