ИН4С

ИН4С портал

Бројке указују на озбиљност проблема оболијевања и умирања од рака дојке

1 min read

Илустрација, фото: Shutterstock

Контролним прегледима омогућава се откривање рака дојке у раној фази, када постоје одличне шансе за потпуно изљечење, казали су из Института за јавно здравље (ИЈЗ) и истакли да бројке указују на озбиљност проблема оболијевања и умирања од те болести.

Из ИЈЗ-а су поводом Ружичастог октобра, мјесеца превенције рака дојке, рекли да је то веома озбиљно обољење и најучесталија малигна неоплазма од које жене оболијевају и умиру.

Они су навели да је, према подацима Свјетске здравствене организације, у 2022. години регистровано око 2,3 милиона нових случајева рака дојке у свијету и око 670 хиљада умрлих од те болести.

Из ИЈЗ-а су казали да се рак дојке најчешће јавља након 40. године живота, али да могу обољети и млађе особе.

“Према процјенама ГЛОБОЦАН-а за 2022. годину број нових случајева рака дојке код жена у Црној Гори је износио 416 (укупно 2.739 нових случајева рака код оба пола)”, каже се у саопштењу.

Како се наводи, од свих случајева рака код оба пола, учешће рака дојке чини 15,2 одсто, односно скоро свака седма особа обољела од рака, обољела је од рака дојке.

Из Института су рекли да је учешће рака дојке, од свих случајева рака, код жена 31,4 одсто, односно скоро свака трећа жена обољела од рака, обољела је од рака дојке.

“Узрасно стандардизована стопа оболијевања од рака дојке износила је 76,5 на 100 хиљада жена, по чему је Црна Гора сврстана на 20. мјесту у Европи”, каже се у саопштењу.

Наводи се да је највећи број обољелих жена регистрован у старосној групи између 55 и 74 године, што чини више од половине нових случајева рака дојке код жена – 54,1 одсто.

“Према истом извору, број умрлих жена од рака дојке у 2022. години је 154, са учешћем од десет одсто од свих умрлих од рака у Црној Гори – свака десета особа умрла од рака, умрла је од рака дојке”, рекли су из ИЈЗ-а.

Они су казали да је исте године 22,4 одсто свих умрлих жена од рака, умрло од рака дојке – свака пета жена умрла од рака, умрла је од рака дојке.

Како су навели из Института, узрасно стандардизована стопа умирања од рака дојке износила је 23,3 на 100 хиљада жена, што је највиша стопа умирања од рака дојке у Европи.

“Ове бројке нас опомињу и уједно указују на озбиљност проблема оболијевања и умирања од рака дојке, наглашавајући значај континуиране бриге о здрављу”, истиче се у саопштењу.

Из ИЈЗ-а су казали да за појаву рака дојке постоје одређени фактори ризика, као што су пол, старост, породична и лична историја болести, рана прва менструација и касна менопауза.

“Као и други фактори ризика као што су: жене које нијесу рађале, или су први порођај имале након 30. године живота, жене које нијесу биле у могућности да доје дјецу, употреба хормонске терапије, лоше животне навике – прекомјерна тјелесна тежина, недовољна физичка активност и прекомјерна конзумација дувана и алкохола”, наводи се у саопштењу.

Из ИЈЗ-а су рекли да присуство фактора ризика указује на већи ризик од оболијевања И да не значи нужно да ће жена да оболи од рака дојке и зато се препоручују редовни контролни прегледи према препорукама стручњака.

“Контролним прегледима дојки омогућава се откривање болести у раној фази, када постоје одличне шансе за потпуно изљечење”, истакли су из ИЈЗ-а.

Како су навели, препорука је да свака жена послије 20. године живота једном мјесечно прегледа дојке у оквиру самопрегледа дојки у периоду од петог до десетог дана од почетка менструалног циклуса.

Из Института су казали да жене у менопаузи самопреглед планирају и изводе увијек истог датума у мјесецу.

“Уколико током самопрегледа дојки откријете промјену потребно је да се хитно, без одлагања јавите изабраном доктору”, каже се у саопштењу.

Наводи се да су ултразвучни преглед дојки и дигитална мамографија веома важне методе прегледа, јер се помоћу њих могу открити тумори и друге промјене премале да би се могле напипати и открити самопрегледом.

Ултразвучни преглед дојки је, како су казали из ИЈЗ-а, метода избора за млађе жене и труднице.

Из те здравствене установе су навели да је препорука да жена једном годишње уради ултразвучни преглед дојки.

“Дигитална мамографија је широко прихваћена као златни стандард за откривање рака дојке у раној фази када је у великом проценту изљечив. Подразумијева рендгенски преглед дојки уз употребу малих и нешкодљивих доза зрачења”, каже се у саопштењу.

Наводи се да је препорука да жена након 40. године живота, у складу са анамнезом и у договору са радиологом, уради мамографију.

“Скрининг рака дојке представља веома значајан превентивни програм којим се открива рак дојке у раној фази, а намијењен је женама од 50-69 година живота”, додаје се у саопштењу.

Из ИЈЗ-а су рекли да је циљ скрининга идентификовање промјена у дојкама, прије појаве симптома и знакова болести.

Како су навели, примарни скрининг тест је дигитална мамографија.

“Жена брине о здрављу дојки тако што свакодневно практикује здраве животне навике, једном мјесечно обавља самопреглед дојки, редовно одлази на препоручене контролне прегледе и учествује у организованим прегледима за рано откривање и превенцију рака дојке”, каже се у саопштењу.

Извор: РТЦГ

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *