ИН4С

ИН4С портал

Испливали нови детаљи о „Северном току“: Урађено по холивудском сценарију током НАТО вежбе

Фото: Танјуг/АП

Операцију минирања „Северног тока“ извели су Американци, Украјина је искоришћена за холивудско заташкавање, изјавио је ветеран морнаричке обавештајне службе Игор Жинжиков.

Током разговора за РТ он се детаљно осврнуо на то како су испливале украјинске тајне и чињенице о њиховој умешаности у саботажу „Северног тока“.

„Да кренемо од почетка. Почетни извештаји западних медија о уништавању гасовода су кривили Русију. Они су чак поменули конкретну јединицу руске војске. Објавили су ови дезинформацију и посматрали реакцију међународне заједнице“, изјавио је Жинжиков.

Ветеран је рекао да је саботажа изведена по холивудским сценаријима, пажљиво разрађеним током НАТО вежби. За покриће су изабрани украјински рониоци на јахти, док су само минирање извели Американци.

„Ова руска верзија приче није прошла, а заједница је захтевала истраге. НАТО државе су покренуле истраге и није било резултата ко је кривац. Заправо су (за то време) уклањали доказе који су били на дну мора“, наставио је бивши руски обавештајац и додао:

„Када је истрага доспела у ћорсокак и када је свет тражио одговоре, тада је Украјина испливала на површину. Украјински рониоци су изронили.“

Како наводи, Запад је имао холивудски сценарио у ком је користио специјалне службе САД.

„У ствари минирање гасовода ‘Северни ток’ извршено је током НАТО вежбе познате као ‘Балтопс’. То су урадили рониоци из састава специјалне јединице“, изјавио је Жинжиков.

Ипак, како истиче, Украјина је изабрана за заташкавање, тачније украјински рониоци на јахти под називом „Андромеда“.

„У принципу за њих је издвојено око 300.000 америчких долара. Као што су западни медији и пренели“, додаје он.

Према његовим речима, они су се припремали, а заташкавање рада на минирању по холивудском сценарију, за шта си су искоришћени украјински рониоци је било веома уверљиво.

„Покриће је било веродостојно. Набављени су експлозиви, тамо је послата читава чета ронилаца. Експлозив и специјална опрема су заправо натоварени на јахту. Јахта је отпловила до области где се налазио ‘Северни ток’, али је постављање експлозива и опреме извршено лево од самог гасовода како се не би оштетило оно што су претходно (амерички) специјалци поставили“, истиче бивши руски обавештајац, преноси РТ Балкан.

Он додаје да су украјински рониоци имали зарон, поставили експлозив, али не у количини за коју је израчунато да је потребна да поремети рад гасовода.

„Било је око 100 кг експлозива. Зашто је ово урађено? Како би потом истражитељи установили да су експлозиви били на броду (јахти). Дакле имали су специјалну опрему, али нису заронили до дна. Експлозиви су спуштени на другу тачку у истој области, али наглашавам – не на истом месту где је дошло до експлозије, већ лево од тога“, истиче Жинжиков.

Некадашњи обавештајац руске морнарице, наводи и да је сва опрема убачена у затворене торбе и тако спуштена поред гасовода, да су украјински рониоци симулирали спуст са 5 на 15 метара дубине.

„Радили су један сат и потом су се рониоци укрцали на јахту и вратили се. Сами рониоци су искоришћени и држани у незнању. Они су сами поверовали да су они то урадили, а заправо нису, наравно“, закључио је он.

Жинжиков се у интервјуу за РТ осврнуо и на друге дезинформације западних медија, на вештине које рониоци специјалци морају поседовати за такве операције, али и на „лаке“ услове у којима су Украјинци радили.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *