ИН4С

ИН4С портал

Наставник физике из Зајечара добитник прве српске наставничке награде „Просветитељ“

Прва српска наставничка награда „Просветитељ“ уручена је вечерас у Српској академији науке и уметности наставнику физике у Зајечарској гимназији Младену Шљивовићу, као симбол захвалности за изузетан допринос у образовању, иновативне методе наставе и подстицање љубави према учењу међу младима.

Награду, која има за циљ да препозна и награди изванредне учитеље, наставнике и васпитаче који су својим радом оставили дубок утицај на образовање и развој будућих генерација у Србији, покренула је Фондација „Алек Кавчић“.

У трци за награду било је 1.000 номинација, а учешће је својим радовима потврдило 200 наставника, учитеља и васпитача из целе земље, од којих се 15 пласирало у полуфинале, а четворо у финале.

Потпредседник САНУ и академик Миодраг Марковић истакао је да је та установа од самог оснивања била посвећена образовању, а да је тако остало све до данас.

„Награда има за циљ јачање друштвене свести о значају и важности учитељског и наставничког посла. Надам се да ће она побољшати услове за рад и повећати интересовање за такву врсту професије, које се готово потпуно изгубило“, поручио је Марковић.

Младен Шљивовић каже да награду посвећују свим финалистима и додаје да иако му је понекад тешко да се бави овим послом, они су ти који му дају ветар у леђа.

„Знам да нисам сам“, рекао је он.

Наставник физике добио је плакету и новчану награду у износу од милион динара, а преосталих троје финалиста добило је по 100.000 динара и то учитељица Тамара Остојић Грегус из Новог Сада, наставник математике Андреја Павловић из Смедерева и васпитачица Весна Станимировић из Сремске Митровице.

Добитници награда дужни су да свој наградни фонд потроше тако да 60 одсто добијеног износа, у року од годину дана, уложе у побољшање образовања кроз финансирање једног од својих пројеката.

Награда публике додељена је наставнику Младену Ђуричићу, а гимназија „Жарко Зрењанин“ у којој он ради добила је титулу „Светионик образовања“.

Награду „Почасни Просветитељ“ добио је професор Војислав Андрић за животно дело у области образовања младих.

Критеријуми награђивања били су утицај наставника на квалитет образовања, иновације у настави, резултати ученика, креативне наставне активности које развијају моралне вредности, утицај на заједницу, унапређење наставничке професије, као и различите награде и признања која је наставник добио на различитим нивоима, преноси Спутник.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *