ИН4С

ИН4С портал

Без помака у истрази о убиству Рогановића и Калуђеровића

1 min read

У истрази о двоструком убиству Драгана Рогановића и Петра Калуђеровића те рањавању три особе на Цетињу 20. јуна још нема помака, а Цетињанин Никола Дрецун једини је осумњичени за овај злочин.

Из Вишег државног тужилаштва у Подгорици Побједи је саопштено да се предузимају мјере и радње у расвјетљавању овог тешког кривичног дјела.
“Током истраге, од стране тужилаштва донијете су наредбе за вјештачење трагова пронађених на лицу мјеста, те саслушано више лица, а предузимају се и све друге неопходне радње у циљу потпуног расвјетљавања предметног кривичног дјела и доношења даље одлуке у предмету”, навели су у саопштењу.

На упит Побједе да ли је тужилаштво добило налазе из Форензичког центра који би дефинитивно потврдили да је Дрецун непосредни извршилац, из ВДТ-а нијесмо добили одговор.

Такође, тужилаштво се није изјаснило да ли је било поклапања ДНК трагова са мјеста злочина који би указали на још неке саучеснике у овом тешком злочину који се догодио у јутарњим сатима, наочиглед грађана који су се у том тренутку случајно нашли на том мјесту.

Никола Дрецун се терети да је припадник 23-члане криминалне организације коју су формирали Радован Мујовић и Василије Рафаиловић, а која се терети за више кривичних дјела.

Тужилаштво ову групу повезује са покушајем убиства сада убијеног Драгана Рогановића на Цетињу 2017. године, нападом на угоститеља Бранка Рафаиловића, нападом на локал „Тани“ 2019. власника Ранка Радуловића, подметањем пожара на пет возила Милоша Ђуричковића и Игора Вушуровића, планирање убиства Марка Љубише Кана.

Убиство недалеко од основне школе

Цетињанин Петар Калуђеровић (20) и његов суграђанин, бивши боксер Драган Рогановић (36), страдали су око девет сати на Цетињу, код Спортског центра, на седамдесетак метара од основне школе, када је даљинским управљачем активирана експлозивна направа, након што су се паркирали и изашли из блиндираног „мерцедеса“. Том приликом су тешко повријеђени њихови пријатељи и суграђани Танасије Тасо Јовановић (46) и Михаило Борозан (29), али и случајна пролазница Десанка Вујовић (63), која се затекла у близини експлозије.

Калуђеровић је преминуо одмах, а Рогановић на путу до болнице. Јовановић је због тешких повреда превезен у Клинички центар Црне Горе.

Неколико сати након двоструког убиства на конференцији за медије челници полиције оцијенили да су очекивали да ће доћи до злочина, али нијесу саопштили да ли су о томе обавијестили тада потенцијалне жртве или саслушавали одређене особе за које су сумњали да планирају егзекуцију.

Према евиденцијама безбједносних служби, Калуђеровић, Рогановић, Јовановић и Борозан слове за особе блиске шкаљарској криминалној групи. Извори из истраге сумњају да је мета напада био Јовановић.

Злочин детаљно испланиран

Оперативци који раде на расвјетљавању злочина сумњају да је егзекутор „изнајмљен“, а да су кључну улогу имали „домаћи“ логистичари. Како наводе, све је до танчина испланирано, а на то указује и праћење жртве дужи период. Егзекутор и логистичари, јасно је, пратили су кретање жртве и знали њене навике, али и даље није познато ко је, осим Дрецуна, којег су означили као непосредног извршиоца, учествовао у овом злочину.

Како су нам саопштили, сумња се да се нападач попео на дрво и на седам метара висине поставио експлозив који је усмјерио према вратима теретане, а онда, са безбједне раздаљине посматрао, чекао и даљинским управљачем активирао направу у тренутку када су се Калуђеровић, Рогановић, Јовановић и Борозан састали.

Рогановић је и раније био мета нападача. Извори из истраге наводе да је управо због тога користио блиндирани „мерцедес“ и ангажовао Калуђеровића да га обезбјеђује. Због посљедица повреда рањавања Рогановић је био у колицима и користио возило за посебне потребе.

Танасије Тасо Јовановић рањен је 2013. године на Цетињу, такође када је кренуо у теретану. Он је тада задобио тешке повреде опасне по живот, а маскирани нападач је побјегао аутомобилом.

Јовановић је рањен у руке, ноге и стомак са пет хитаца. Пуцњава се догодила код Спортског центра.

Годину касније, Јовановић је приведен и саслушан због сумњивог паљења аутомобила Ивана Латковића на Цетињу. Њега је цетињска полиција испитала у вези са тим.

Јовановић је 2015. године осумњичен да је око поднева испред Основне школе „Његош“ у овом граду пуцао у правцу суграђанина Неђељка Перовића, али га није погодио.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *