ИН4С

ИН4С портал

ЗХМС издао црвени аларм: Јака киша, могући град и непогоде

1 min read

Фото: Принтскрин

Завод за хидрометеорологију и сеизмологију (ЗХМС) издао је за данас црвени метеоаларм, због најављеног јаког вјетра и обилне кише.

Како је објављено на сајту Завода, сјутра се у континенталним и планинским областима, као и у централном дијелу и на приморју, очекују удари вјетра од преко 90 километара на сат.

У тим областима очекује се и јака киша, од десет до 20 милиметара падавина за три сата.

“Могуће су временске непогоде и град”, упозорили су из ЗХМС, додајући да се у источним и сјевероисточним предјелима Црне Горе ујутру, а могуће и послијеподне, очекује често умјерена до јака киша или пљускови са грмљавином.

Из ЗХМС су казали да ће обилне падавине пратити јак, на ударе и олујни јужни вјетар.

Наводи се да се у другом дијелу дана и током ноћи очекује дјелимично разведравање, уз само понегдје мало кише, а послијеподне ће и јужни вјетар знатно ослабити.

Из Министарства унутрашњих послова (МУП) раније су саопштили да ће подручје Црне Горе бити под утицајем циклонске активности и да су интензивне падавине нарочито могуће у ноћи између четвртка и петка, као и у петак током првог дијела дана.

Они су упозорили да су, због обилних падавина, могуће локалне поплаве посебно у урбаним срединама, бујичним токовима и дуж саобраћајница које пролазе кроз планинске предјеле.

Директорат за заштиту и спашавање МУП-а апеловао је на грађане да прате званична саопштења и предузму мјере заштите како би умањили потенцијалне посљедице ових временских непогода.

Они су препоручили грађанима да се припреме за непогоде и осигурају имовину, посебно ако живе у подручјима која су подложна поплавама или јаким вјетровима.

“Избјегавајте путовања уколико није неопходно, нарочито у планинским предјелима и подручјима која су склона одронима”, казали су из Директората.

Они су рекли и да грађани треба да буду спремни на прекиде у снабдијевању и да припреме најважније у случају прекида у снабдијевању водом, струјом или комуникацијама.

Директорат, како се наводи, остаје у сталном контакту са свим релевантним службама како би се адекватно одговорило на све евентуалне посљедице временских непогода.

“Апелујемо на све грађане да предузму одговарајуће мјере како би заштитили себе и своју имовину”, поручили су из Директората.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *