ИН4С

ИН4С портал

Израел наставља лов на вође Хезболаха и Хамаса

1 min read

Хамас; фото: AFP 2021/MAHMUD HAMS

Мета израелских напада били су могући нови лидер Хезболаха Хашем Сафиедин и шеф локалне мреже Хамаса у Тулкарему Захи Јасер Абд ал-Разек Оуфи

Израел је око поноћи извео напад на подземни бункер у јужном предграђу Бејрута у којем се одржавао састанак коме је присуствовао могући нови лидер Хезболаха Хашем Сафиедин са другим високим званичницима те либанске групе, пише „Њујорк тајмс“ позивајући се на три неименована израелска званичника.

Није познато да ли је Сафиедин повређен у израелском удару, који је, наводно, био један од најснажнијих од почетка сукоба Израела и Хезболаха.

Сафиедин, рођак убијеног вође Хезболаха Хасана Насралаха, дуго је један од високих званичника организације и сматран је кандидатом за њеног новог генералног секретара, наводи „Њујорк тајмс“.

Израелски званичници раније су изјавили за амерички лист да је Сафиедин један од ретких високих лидера Хезболаха који није био присутан на локацији коју је Израел напао прошлог петка, када је убијен Насралах.

Ноћашњи напад је знак да Израел није одустао од намере да елиминише вођство Хезболаха, готово недељу дана након што је Насралах убијен, оцењује „Њујорк тајмс“.

Јаке експлозије забележене су током ноћи у Бејруту, а медији су пренели да су изнад либанске престонице виђени борбени авиони, као и дим.

Либанско Министарство саобраћаја саопштило је да је шире подручје аеродрома погођено најмање једном.

У последња двадесет четири сата у Либану је погинуло најмање 37 људи, док је рањена 151 особа, објавило је либанско Министарство здравља.

Број погинулих у нападу Израела на избеглички камп Тулкарем на северу окупиране Западне обале, у међувремену се повећао на 18, саопштило је палестинско министарство здравља.

Претходно је саопштено да је најмање 16 особа погинуло у том нападу, једном од најсмртоноснијих ваздушних удара на Западној обали у последње време.

Палестинско министарство наводи да спасиоци хитно пребацују повређене у болницу и траже преживеле, преноси „Ал Џазира“.

Званичник избегличког кампа у Тулкарему Фејсал Салама изјавио је да је израелска војска напад извела ловцем Ф-16.

Израелска војска саопштила је да је мета напада био шеф локалне мреже Хамаса у Тулкарему Захи Јасер Абд ал-Разек Оуфи, као и да је и неколико других оперативаца такође убијено у нападу, преноси „Тајмс оф Израел“.

Хамас је осудио напад, а израелска војска наводи да је Оуфи планирао планирао и предводио покушај напада аутомобилом-бомбом у близини насеља Атерет прошлог месеца.

Према израелској војсци, Оуфи је био укључен и у обезбеђивање оружја другим оперативцима Хамаса који су недавно извели бројне нападе на Западној обали и у Израелу.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *