ИН4С

ИН4С портал

Најмање 20 особа погинуло у поплавама у БиХ

1 min read

Фото: Бета/АП/ Армин Дургут

Најмање 20 особа је страдало у поплавама које су захватиле дјелове БиХ. Падавине у протекла 24 сата на подручју општина Јабланица, Коњиц, Кисељак, Фојница и Крешево проузроковале су велике проблеме становницима тих општина у БиХ.

Подручје Јабланице и Коњица погодила је тешка елементарна непогода. Министар одбране БиХ Зукан Хелез рекао је да је незванично добио информацију да је 20 особа погинуло у поплавама и одронима у општини Јабланица на сјеверу Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) у Босни и Херцеговини.

Поплаве су и у Кисељаку у Босни и Херцеговини. Аутомобили су под водом.

Из Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ) рекли су за Аваз да су послали захтјеве Федералном МУП-у и Оружаним снагама БиХ за помоћ.

У Хрватској расту водостаји ријека, Купа се приближава критичном нивоу

Истиче се да је Федерални МУП саопштио да ће послати своју јединицу специјалне полиције.

 (Фото: Бета/АП/ Армин Дургут)

Такође су навели да је ФУЦЗ обуставио операције деминирања и ставио у приправност све деминере да помогну угроженом становништву.

Подручје Јабланице и Коњица погодила је тешка елементарна непогода и пријављена су бројна клизишта.

 (Фото: Бета/АП/ Армин Дургут)

ФУЦЗ истиче да је сада највећа потреба за тешким машинама за рашчишћавање јер има неколико мјеста на којима су се појавила клизишта.

Због поплава након обилних падавина Јабланица је потпуно блокирана, куће су поплављене, путеви блокирани, а нема ни мобилног сигнала, јавио је портал Клиx.ба.

Горска служба спасавања (ГСС) Јабланица позвала је становнике да се јаве како би помогли тој служби и ватрогасцима у акцијама спасавања.

За Клиx.ба је из Ватрогасне станице Јабланица речено да је насеље у потпуности блокирано, преноси Танјуг.

„Полиција нас је обавијестила да је блокирана и пруга. У Јабланицу се тренутно не може ни ући, нити изаћи. Фиксни телефони раде, али мобилна телефонија нема сигнала“, навели су из Ватрогасне станице.

ГСС је навела да су поплављене саобраћајнице.

Из Федералне управе цивилне заштите саопштено је да је прекинута путна комуникација на правцима Јабланица -Мостар, Јабланица – Рисовац, Јабланица – Прозор Рама и Јабланица – Коњиц.

Осим Јабланице, због обилних падавина поплављене су улице и стамбени објекти у Кисељаку и Крешеву.

Из Службе за цивилну заштиту Општине Кисељак апеловали су на становништво да не креће на пут, а да у хитним случајевима позову наведену службу, ватрогасце, хитну помоћ или полицију.

Из Средње школе „Иван Горан Ковачић“ у Кисељаку саопштено је да ће настава бити одложена због поплава.

(РТЦГ)

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *