ИН4С

ИН4С портал

Ролинг: НАТО-у је потребно јако руководство у Црној Гори, остајемо посвећени Балкану

1 min read

НАТО је потпуно посвећен Црној Гори која је њен кључни дио, а за Алијансу је важно да у Црној Гори постоји јако руководство. То је поручио генерал-пуковник Ендрју М. Ролинг, замјеник предсједника Војног комитета НАТО-а током разговора са Јасмином Кос, на 2БС Форуму.

Иако је након десет година дошло до промјене генералног секретара НАТО, Ролинг сматра да нема промјена у смислу укупних напора, те да НАТО промовишу безбједност широм Европе.

Говорећи о руском утицају у региону, те упитан да ли НАТО има механизме да се одупре руском утицају, Ролинг је рекао да не треба размишљати како ћемо то урадити, већ видјети како смо то већ радили.

“Русија је имала снажан сајбер напад на Црну Гору, а НАТО је заједно са Црном Горомпредузео снажне мјере да се томе одупре. То је био начин да се помогне Црној Гори, а све 32 чланице су помогле у тој ситуацији. Русија шири дезинформације и користи друге начине да нашу одлучност ослаби, али Алијанса и Црна Гора заједно, обезбјеђују сигурносно колективно окружење”, казао је Роллинг.

Упитан о раду оружаних снага у Црној Гори и да ли се смјене могу одразити на њено дјеловање, Ролинг је рекао да је НАТО потребно јако руководство у Црној Гори.

“Даћу вам објективну оцјену, претходна два мјесеца елемент црногорских снага је био на обукама у Њемачкој. То је био дио веће америчке бригаде и били су феноменални током те вјежбе и то је начин да се на дјелу покаже спремност црногорских оружаних снага. Црна Гора такође доприности мисији у Ираку и на Косову, што је веома важно”, рекао је Ролинг.

Ролинг је поздравио одлуку црногорских власти да повећају издвајање за одбрану на више од два одсто, као и улагање у осавремењивање оружаних снага, те оцијенио да је Црна Гора на добром путу да одржи оружане снаге спремним.

Говорећи о ризицима на Балкану, Ролинг је рекао да је НАТО посвећем Западном Балкану.

“Иако је Црна Гора безбједна земља, постоје актери који то покушавају да подривају, али НАТО је посвећен и имамо исто присуство као и током ранијег периода. Разлога за забринутост на Балкану има, јер постоје и елементи нестабилности, али је зато НАТО још више спреман за све што нам може доћи”, истакао је Ролинг.

Он је оцијенио да је рат у Украјини непосредна пријетња Балкану, али да је нестабилност на Балкану дуго присутна.

“Важно је да не дозволимо нестаблност, зато промовишемо стабилност у овом региону”, закључио је Ролинг, преноси РТЦГ.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Ролинг: НАТО-у је потребно јако руководство у Црној Гори, остајемо посвећени Балкану

  1. Krvavi fašistički NATO, ,, ostaju posvećeni CG.,,

    Sta reci.

    Okupator NEĆE OTIĆI SAM, SVE DOK MU NE STANEMO NOGOM ZA VRAT.

    ČIM PRIJE TO PRIJE SLOBODA SVANE.

    COVJEK JE za slobodu a vo za jaram.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *