ИН4С

ИН4С портал

Сумњиве дипломе стижу и из Америке: Тужилаштву пријављена 33 лица

1 min read

Диплома

Од новембра 2023. године до данас, Министарство просвјете, науке и иновација поднијело је Основном државном тужилаштву у Подгорици 33 кривичне пријаве због сумње у фалсификат иностраних образовних исправа из осам држава, међу којима је и Америка.

Од укупног броја пријаве поднесених у посљедњих 11 мјесеци, четири су поднијете од новембра до краја децембра 2023. године, а 29 од јануара 2024. године до данас, одговорили су на питање „Дана“ из ресора просвјете, на чијем је челу од новембра 2023. године министарка Анђела Јакшић Стојановић.

– Образовне исправе за које су поднијете кривичне пријаве због сумње у фалсификат потичу из Турске, Русије, Албаније, Аустрије, САД, Велике Британије, Србије и Босне и Херцеговине – кажу из МПНИ.

У одговору на наше питање, они кажу да међу њима није било кривичних пријава за лица која су завршила средњу медицинску школу. Правоснажне судске одлуке су у посједу судских органа, па МПНИ нема информације о епилогу кривичних пријава које је поднијело.

Министарство још нема информацију од надлежних органа из БиХ да ли међу лицима која су пред тамошњим органима обухваћена истрагом због стицања незаконитих диплома има и црногорских држављана.

– Влада Црне Горе је на сједници одржаној у јулу донијела закључак којим је задужила Министарство прваде да, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, путем међународне правне помоћи и међународне полицијске помоћи, прибави информацију од надлежних органа БиХ које установе високог образовања су обухваћене истрагом надлежног тужилаштва БиХ и СИПА, као и да ли међу лицима обухваћеним истрагом која су незаконито стицала дипломе има црногорских држављана. МПНИ је преко Министарства правде упутило допис надлежним органима БиХ, а након добијања званичних информација, ово министарство ће обуставити признавање образовних исправа стечених на установама високог образовања које су под истрагом – навели су из министарства.

МПНИ је, сходно закључку Владе из априла 2024. године, образовало Међуресорску радну групу са задатком да предложи модел провјере иностраних образовних исправа о завршеном средњем и високом образовању стеченим на приватним и јавним образовним установама у региону и достави тај модел министарству на даљу надлежност.

– Међуресорска радна група је упутила допис свим министарствима и органима локалне самоуправе да доставе податке о запосленима из дјелокруга своје надлежности у погледу стеченог нивоа образовања запослених, да ли је диплома стечена у Црној Гори или у иностранству, да ли је стечена на јавној или приватној установи високог образовања, да ли је стечена у току редовног школовања или након заснивања радног односа и др. Подсјећамо да задатак радне групе није преузимање надлежности парничко-судских органа, већ да на основу расположивих информација предложи модел у циљу заштите образовног система и тржишта рада Црне Горе – закључили из МПНИ, преноси „Дан“.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *