ИН4С

ИН4С портал

Јовановић: Влада да преиспита одлуке ДПС министара у вези државних гаранција њемачкој компанији WТЕ

1 min read

Носилац листе „Будва наш град“ на мајским изборима, бивши предсједник Скупштине општине Будва Никола Јовановић позвао је Владу да преиспита одлуке министара из редова Демократске партије социјалиста који су дали њемачкој компанији WТЕ државну гаранцију за постројење за третман отпадних вода у Бечићима.

„Општинска администрација већ годинама, од пада ДПС режима и то без обзира ко је био на њеном челу, досљедно и константно указује државним органима на злоупотребе које су се дешавале у вези финансирања и изградње постројења за прераду отпадних вода у Будви. У Основном суду у Котору у току је парнични поступак у којем држава Црна Гора потражује од Општине Будва износ од 29.500.000,00 евра као регрес за исплату државне гаранције од 16.03.2010. године према њемачкој компанији WТЕ“, навео је Јовановић.

Правни заступници Општине, како је додао, су на посљедњем рочишту које је одржано 1. октобра ове године упознали суд да је државна гаранција коју је потписао тадашњи министар финансија Игор Лукшић апсолутно ништавна.

„Више десетина страница доказног материјала који је тренутно на разматрању у суду доказује да је поступак уговарања и издавања државне гаранције у потпуности био противан тада важећим прописима. Држава Црна Гора спорном гаранцијом није гарантовала за кредит – који је иницијално требало да одобри KfWбанка, него за приватни међукомпанијски зајам два повезана правна лица (у првој верзији гаранције)“, истакао је Јовановић и додао:

„Тадашњи министар финансија је чак и тако незаконито одлучивање владе преиначио кроз преговоре са WТЕ и издао гаранцију везану за ДБФО уговор – што је тек само по себи својеврстан скандал. Искључивањем њемачке државне банкарске институције KfW из читавог кредитног посла по основу гаранције, отворен је пут корупцији која је судски доказана.

У овом моменту на потезу је Влада Црне Горе, од које очекујемо да са дужном пажњом размотри најприје закључке и одлуке који су доношени у прошлости, те да у цјелости имплементира и примјени релевантне одредбе у закона о буџету за 2021 годину, по којима општина Будва нема никакву обавезу у односу на спорни гарантни посао ДПС-овог режима“, нагласио је Јовановић.

Он је казао да очекује да и поред изборних и предизборних турбуленција покажу јединство у рјешавању свих проблема, а посебно оних који се тичу екологије и финансијске стабилности општине Будва.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *