ИН4С

ИН4С портал

Остали без више од 12 тона кокаина: Балкански нарко кланови претрпјели значајан ударац протеклих неколико дана

1 min read

Истражитељи у акцијифото: Вијести

Нарко-картели са подручја бивше Југославије и из Турске остали су у претходних неколико дана без више од 12 тона кокаина, а међународни истражитељи због кријумчарења више од трећине тог товара истражују и неколико црногорских држављана.

То је за “Вијести” казао саговорник из стране безбједносне службе, појаснивши да су почетком седмице, у Панами, заплијенили 4,5 тоне кокаина који је требало да буде прошверцован до Шпаније.

Управо због те количине под радаром међународних служби су шверцери кокаина са подручја бивше Југославије, међу којима је и неколико црногорских држављана.

“Дрога је пронађена у три контејнера који су се налазили на броду у лучком терминалу у панамском каналу. Крајње одредиште сва три контејнера у којима је била и легална роба, била је Шпанија. Размијењени обавјештајни подаци говоре да је кокаин спакован у контејнере у Колумбији, али се провјерава и могућност да је то учињено у Еквадору, одакле је брод започео пловидбу”, казао је исти саговорник.

Истакао је да су ту акцију извели агенти Националне ваздухопловне службе Панаме, а да је операцију надзирало државно тужилаштво.

“Дрога је била на једном прекоокеанском броду, распоређена у три контејнера. Брод је допловио из Еквадора, али је у транзиту био у Перуу, Колумбији и Панами, а крајње одредиште била је Шпанија”, казао је саговорник “Вијести”.

Објаснио је да више безбједносних служби размјењује обавјештајне податке о одговорнима за шверц те количине кокаина.

“Кокаин је у Шпанији требало да буде испоручен нарко-картелима са подручја бивше Југославије, који међусобно сарађују, али и још неким међународним криминалним групама, које имају пипке на више континената”, објаснио је исти извор.

Подсјетио је да су стране безбједносне службе на територији Барселоне током септембра детектовале 14 припадника нарко-кланова са подручја бивше Југославије, међу којима су, како се вјерује, појединци били задужени и за преузмање пошиљке од 2,3 тоне кокаина, која је заплијењена крајем септембра у луци Картагена.

Осим 4,5 тоне кокаина, највјероватније намијењеног Балканском нарко-картелу, у панамским водама прије неколико дана агенти Националне ваздухопловне службе заплијенили су пошиљку од 3,2 тоне те дроге.

Јуче пале четири тоне

Шпанска и француска царина и тамошње пореске агенције јуче су, у заједничкој акцији коју мјесецима спроводе, заплијенили још четири тоне кокаина и ухапсили десет осумњичених, међу којима је неколико особа турске националности, укључујући и капетана тог пловила. Двоје ухапшених су Азербејџанци, а један је Холанђанин.

“Вијестима” је објашњено да је контролу тог теретног брода јуче извршила посада шпанског пловила за специјалне операције царинског надзора, скупа са француским царинским патролним бродом, уз асистенцију ваздухопловних снага.

“Веома ефикасним извођењем ове акције спријечено је да дрога буде претоварена на мања пловила и стигне до шпанске обале. Кокаин је пронађен у дијелу између складишта теретног брода и било му је прилично тешко приступити споља”, казао је саговорник “Вијести“.

Објаснио је и како је кокаин пронађен:

“Центар за анализу и поморске операције трговине дрогом (МАОЦ-Н) са сједиштем у Лисабону пратио је тај теретњак, а операција је спроведена у координацији са Националном полицијом и Цивилном гардом, и то преко Координационог центра против тероризма и организованог криминала. Уз обавјештајне податке који су размијењени, пажњу истражитеља привукла је путања брода – испловио је из Турске, пловио кроз Медитеран до атлантске обале, затим до Сијера Леонеа и Гвинеје Бисао, а да није утоварио или истоварио никакву робу, а након што је извео неколико неправилних маневара усмјерио се ка Иберијском полуострву.

Тај саговорник подсјетио је да је у истој операцији, крајем септембра, на око 300 миља сјеверозападно од Канарских острва, заплијењено пола тоне кокаина и ухапшено шест осумњичених.

Заплијењено 1.640 килограма кокаина

Пацифичке поморске снаге колумбијске Националне морнарице у спектакуларној акцији јуче су пресреле четворицу шверцера који су покушали избјећи правду, превозећи значајну количину кокаина глисером.

Према сазнањима “Вијести” акција је трајала десет сати, током којих су након потјере, патролне јединице морнарице успјеле пресрести осумњичене и преузети контролу над пловилом.

“Након што смо пресрели чамац и извршили почетни преглед, одмах смо посумњали да се у пакетима које су превозили налази кокаин”, казао је извор “Вијести” из стране безбједносне службе.

Истакао је да је детаљном провјером откривено 55 џакова у којима је пронађено 1.640 килограма чистог кокаина, чија је улична вриједност процијењена на десетине милиона еура.

“Колумбијска морнарица води интензивну борбу против нарко-картела, који користе пацифичке воде као кључне руте за кријумчарење дроге ка Сјеверној Америци и Европи. Акције попут ове показују одлучност Колумбије да се супротстави једној од највећих пријетњи сигурности и стабилности у регији, али и широм свијета”, казао је тај саговорник.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *