ИН4С

ИН4С портал

Акција у Доњој Јабланици: Спашено дијете које је нађено испод плоче тешке двије тоне

1 min read

Према ријечима Сабахудина Спаховића из Федералне управе цивилне заштите, осим припадника ФУЦЗ-а, на терену су и спасиоци са псима и припадници ХУСАР тима из Хрватске.

Ради се о првом тиму који је у Јабланици ангажован посредством међународног механизма координације цивилне заштите и Министарства сигурности БиХ.

“Сада на терену раде три лиценцирана пса на мртве особе. Успјели су детектовати жртве. На три мјеста пас је дао сигнал и чекамо да се створе услови, пошто је јако тешко прићи тим мјестима, да се са машинама и спасиоцима покушамо пробити до потенцијалних тијела жртава”, казао је Спаховић за “Аваз”.

Много је тога што ће спасиоци памтити заувијек када је о Доњој Јабланици ријеч, али акција спасавања дјетета недуго након катастрофе Сабахудину се посебно урезала у памћење.

“Оно што ће читав живот остати у мом сјећању, нешто што никад нећу моћи избацити из своје главе засигурно је проналазак малог дјетета. Живо, испод плоче која је била тешка сигурно двије тоне. Заједно с мјештанима и свима који су ту били присутни успјели смо дијете извући живо и транспортовати га до прве медицинске установе. Јутрос сам добио податке да је дијете здраво и да је осигурано све што му треба”, додаје Спаховић.

Цијели регион повезан је солидарношћу, хуманошћу и жељом да се помогне преживјелима у катастрофи у Јабланици.

Уз захвалност свима који помажу, Спаховић апелује да спасиоцима тренутно помоћ није потребна у људству, већ у механизацији.

“Не треба нам помоћ у људима, треба нам помоћ у камионима, багерима, свему другом што ће нам користити на терену како бисмо могли почети отклањати тешке посљедице ове катастрофе. Оног момента када дођемо у ситуацију да кренемо рашчишћавати објекте и све друго што имамо овдје тада ћемо путем медија и друштвених мрежа апеловати да нам се помогне у људству. До тада молим све за стрпљење, поготово да не крећу самоиницијативно на пут, јер тако праве проблем и нама, и полицији, и свима осталима”, поручује Сабахудин Спаховић, припадник ФУЦЗ-а, преноси Адриа.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *