ИН4С

ИН4С портал

Антируска хистерија у Финској прелази границе – Москва позива Хелсинки да размисли о последицама

1 min read

Хелсинки

Руска амбасада у Финској позвала је политичку елиту у тој земљи да размисли о последицама распиривања антируске хистерије у држави.
„Морали смо да обратимо пажњу на објаву једног од водећих аналитичара Института за спољну политику Финске Чарлија Салонијуса-Пастернака на мрежи ‘Икс’ у којој је отворено позвао да се службени аутомобили руских дипломата у Хелсинкију оштећују грађевинским машинама и да се поливају фарбом. Уз текст је објавио и снимак једног од возила руске амбасаде“, наводи се у саопштењу руске дипломатске мисије.

Како се наводи, објаве бројних службеника финског Института за спољну политику и раније су били усмерени на подстицање русофобичних осећања и ратне психозе, преноси Спутњик.

„Међутим, позив Салонијуса-Пастернака на банални вандализам и кршење Бечке конвенције и финских закона прелази све границе. Шта још да очекујемо? Позиве да се пале руске књиге и слике Иље Рјепина? Да се руским држављанима у Финској одузму сва права и да се пошаљу у концентрационе логоре? Све се то већ дешавало у историји и то су њене црне странице“, констатују руске дипломате.
Истиче се да ово није „уобичајена ситуација“.
„Ситуација је драматична јер се Институт за спољну политику сматра водећим националним истраживачким центром у сфери међународних односа и ради под покровитељством парламента и Министарства спољних послова Финске. Надамо се да ће политичка елита у Финској размислити о последицама до којих може да доведе даље неодговорно распиривање антируске хистерије у земљи“, поручује руска амбасада.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Антируска хистерија у Финској прелази границе – Москва позива Хелсинки да размисли о последицама

  1. Ako Zapad pozeli da uvuce i Finsku u rat, onda je ovaj placeni Zapadni analiticar Instituta za spoljnju politiku Finske, Carli Salonijus Pasternak pocetak na tom putu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *