ИН4С

ИН4С портал

Зоговић: Укинута је Управа за инспекцијске послове, од почетка мјесеца службе су под окриљем министарстава

1 min read

Милун Зоговић

Управа за инспекцијске послове је укинута, а од 1. октобра службе су под окриљем министарстава. На питање да ли инспектори несметано раде свој посао и има ли проблема у функционисању у неким министарствима нијесу били расположени да саопште, само су нам из просвјетне инспекције казали да код њих проблема нема.

Све инспекције – Здравствено санитарна, Тржишна, Инспекција рада, Туристичка, Еколошка и друге, од 1. октобра функционишу под окриљем министарстава. Потпредсједник Владе Милун Зоговић за Радио Црне Горе истиче да је децентрализација успјешно окончана.

„Могу вам рећи да је у Управи за инспекцијске послове на пословима испектора, испектора по овлашћењу, државних службеника и намјештеника, било ангажовано више од 320 лица која су у складу са овом уредбом и одлуком владе о преузимању службеника и намјештеника Управе за инспекцијске послове распоређена у министарствима која су преузела одређене инспекцијске органе и који ће у наредном периоду у том формату као техничка подршка и даље обављати своје радне активности и главна порука је да нико од тих 320 лица није остао без радног ангажмана и да се овдје ради о системској трансформацији, а не о било чијој жељи да неког остави без посла“, казао је Зоговић, преноси Спутњик.

Да укине Управу и врати инспекције у надлежност министарствима Влада се одлучила почетком године да би се, како су навели, остварили бољи резултати у тој области. За информацију о томе да ли инспекције несметано раде свој посао Зоговић нас је упутио на појединачне ресоре.

Иако су из Управе раније упозоравали да би децентрализација могла довести до колапса информационог система, у надлежном Министарству јавне управе нијесмо успјели да сазнамо да ли се то и десило. Умјесто одговора упутили су нас на потпредсједника Зоговића.

Сматрајући да је здравље грађана најбитније, питали смо у надлежном ресору, да ли Здравствено санитарна инспекција несметано ради свој посао. Одговорили су нам мејлом.

„У току је израда нове систематизације радних мјеста, којом ће бити обухваћени запослени из ове службе. Вјерујемо да период формалног преузимања надлежности неће утицати на суштински процес и радни ангажман здравствено-санитарне инспекције“, одговорили у кратко из Министарства здравља .

Главна инспекторка за просвјету и предсједница Синдиката Управе за инспекцијске послове Луција Аџић казала је да они раде без проблема.

„Апсолутно до сада немамо никаквих проблема у комуникацији са свим субјектима који желе да доставе иницијативу. Наиме, Министарство просвјете, науке и иновација је већ од 1. октобра обавијестило електронским путем као и на други начин, како сви субјекти могу да нам се обрађају, дакле и да подносе иницијативе, поднеске и пријаве електронским путем, као и на бројеве телефона. Редовно добијамо пошту, сходно уредби, организацији и начину раде државне управе, сви запослени су у обавези да раде и раде свој посао. Са аспекта рада Министарства просвјете нема никаквих мањкавости у раду. Потпуно регуларно радимо у складу са позитивним прописима“, казала је Аџић.

Одговор о новом начину функционисања служби, како је казао потпредсједник Владе, даће координационо тијело које, у складу са законом, треба да буде формирано до краја октобра.

Подсјећамо, од 2012. до октобра ове године инспекцијски надзор био је у надлежности Управе за инспекцијске послове. Такав модел функционише годинама у државама региона попут Хрватске и Албаније, али и у већини држава Европске уније.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *