ИН4С

ИН4С портал

ЕТФ добио пројекат CoolTour 3D: Заштита културне баштине Црне Горе и промоција одрживог туризма кроз 3Д штампу умјетничких предмета са рециклирајућим филаментима

1 min read

Електротехнички факултет Универзитета Црне Горе (ЕТФ)  добио је пројекат Заштита културне баштине Црне Горе и промоција одрживог туризма кроз  3Д штампу умјетничких предмета са рециклирајућим филаментима CoolTour  3D, у оквиру програмске линије Фондације за иновације Црне Горе, “Реализација едукативних програма у областима паметне специјализације Црне Горе”.

Укупан износ подршке Фондације обезбијеђен за ову програмску линију у 2024. години износи 150.000 еура. Према условима Јавног позива, подносилац пријаве може остварити право на средства у износу до 10.000 еура, што је омогућило Фонду да из расположивог буџета финансира 17 позитивно оцијењених пројеката.

Електротехнички факултет добио је пуну вриједност финансирања за пројекат “Заштита културне баштине Црне Горе и промоција одрживог туризма кроз  3Д штампу умјетничких предмета са рециклирајућим филаментима (CoolTour 3D ) ”. Дужина трајања пројекта је пет мјесеци, јер пројекат поред фазе моделирања захтијева 3Д штампу модела и организовање изложбе у Куслевовој кући током фебруара, у сарадњи са партнером на пројекту ЈУ “Музеји и галерије Подгорице”. У сарадњи са ЈУ Библиотеком за слијепе, која је други партнер на пројекту, за саму изложбу ће бити припремљене аудио приче за свако дјело и објашњења на Брајовом писму.

Руководилац пројекта, проф. др Милена Ђукановић, изјавила је: „Овај едукативни програм има за циљ да током три мјесеца – 12 недјеља – организује 12 предавања из области  3Д моделовања, 3Д штампе, рециклаже, blockchain технологија, маркетинга, комуникационих стратегија, културне баштине, одрживог туризма, инклузије особа са инвалидитетом, итд. Поред двочасовних предавања, студенти ће бити подијељени у двије групе и имаће прилику да користе 3Д моделовање у Фусион360 софтверу и да након завршног модела одштампају исти на 3Д штампачу. Инспирацију за своја дјела студенти ће пронаћи у богатом фундусу умјетничких дјела из ЈУ Музеја и галерија Подгорице, који су партнери на овом пројекту. За 3Д штампу ће се користити рециклирајући материјали и то на штампачу са више глава, тако да ће дјела бити вишебојна.“

Више информација о резултатима програмске линије за реализацију едукативних програма у С3 областима доступан је на сајту Фондације за иновације.   

 

Image

 

Image

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *