ИН4С

ИН4С портал

Игор Ремс у Београду

1 min read

Игор Ремс

У Библиотеци Града Београда, Кнез Михаилова 56, са почетком у 19 часова , 11. октобра биће одржана промоција последње поетске књиге У Зноју Тишине или Песме из Карантина, умјетника из Бара Игора Ремса.

О књизи ће говорити Милица Јефтимијевић Лилић, књижевни критичар и писац, Бојана Стојановић Пантовић, књижевни критичар и писац и Иван Деспотовић, књижевни критичар и писац. Стихове ће говорити Ивана Жигон ако тог дана буде у Београду јер због професионалних обавеза често је у Руској Федерацији и аутор.

Програм ће водити уредница програма Исидора Ињац.

Последња поетска књига нашег умјетника настала је у тешким временима ковид епидемије када је Ремс двонедељно вријеме карантина провео у Игалу у старом здању института др. Симо Милошевић.

О последњој Ремсовој књизи Милутин Мићовић, философ и писац, пише: …Пјесничке слике Игора Ремса су јарки примјери лирске сажетости и метафизичке тишине. У тим сликама настањено је оно, што се не да ријечима исказати. Зато је предуслов да се чита и чује ова поезија, ослушкивање Тишине, која све држи у свом загрљају. У томе је њена свечаност и издвојеност.

Књижевни критичар и писац Јованка Вукановић констатује: ..Свијет Игора Ремса остварује се кроз богату колоритну фигуралност, бескрајни преливи ликовних нијанси претварају његову поетску мисао готово у тродимензионалну, опипљиву стварност, у новосложени синкретизам од ријечи, тона и боје…

Радоје Фемић, књижњвни критичар запажа да: Лирска снага Песама Из Карантина почива на поетским минијатурама, а не на парадигматској димензији. Отуда јединственом поетском сугестивношћу зраче пјесме којима се у поетски регистар уводе мотиви биљног и животињског свијета који је, чини се, поштеђен усуда који је намијењен човјеку. Песимистички симболички ентитет нарушава поступак преобличења анегдотског у лирско. Примјер таквог пјевања је слика-призор у којој се евоцира сусрет пјесника с Петером Хандкеом који „пар речи“ о пјесничком тексту конотира као мали/велики исказ, чија суштина није у опширности, него у рефлексивној и естетској дубини.

Док Милица Јефтимијевић Лилић, књижевни критичар, писац, пише: …Медитеранска контемплативност исказује се кроз изуетно ефектне слике раскошног колорита које воде ка метафизичким понирањима у вечно и недокучиво, кроз мистериозно у човеку, жени, креативности и окружењу као датости која условљава наше доживљаје…

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *