ИН4С

ИН4С портал

НАТО развија сценарије за сукоб са Русијом – узалуд, језик силе са Москвом није опција

1 min read

НАТО развија варијанте за војне операције против Русије, али руска војна стратегија узима у обзир све сценарије, разговарати са Москвом језиком силе је бесперспективно, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко.

„Сада су чланице НАТО-а престале да крију да се спремају за потенцијални оружани сукоб са Русијом. Одобрени су регионални одбрамбени планови и формулисани конкретни задаци за све војне команде блока. Потенцијалне варијанте за војне операције против Русије се стално разрађују“, објаснио је Грушко у интервјуу за Спутњик.

Заменик шефа руске дипломатије је напоменуо да НАТО „испитује логистичке руте за пребацивање трупа и наоружања преко Атлантика на источно крило и да се тамо налазе складишта наоружања и распоређују контигенти страних снага“.
„Пумпају се војни буџети, милитаризује се економија, а поред конфронтационе реторике, НАТО непрестано повећава степен тензија у погледу Русије“, упозорио је Грушко.
С тим у вези, Москва узима у обзир читав низ фактора који утичу на стратешку, безбедносну и одбрамбену способност, напоменуо је.
„У том циљу ажурирамо Основе државне политике у области нуклеарног обуздавања како противници не би гајили илузије о нашој спремности да осигурамо безбедност Руске Федерације свим расположивим средствима“, истакао је дипломата.
Како каже, ситуација у сфери безбедности би изгледала другачије да НАТО не настоји да привуче што више земаља у своје редове.

Расте ризик војног сукоба Русије и НАТО

Према његовим речима, Москва је уверена да разумни људи на Западу већ веома жале што је НАТО одбио руски нацрт споразума о безбедносним гаранцијама.
„Рећи ћу само да одговорно планирање одбрамбене сфере треба да узме у обзир све опције и да има за циљ да покаже бесперспективност разговора са нама језиком силе“, одговорио је Грушко на питање да ли се у Русији спроводи моделирање хипотетичких сценарија рата са НАТО-ом као одговор на активности Алијансе и да ли још увек постоји могућност да се то избегне.
Он је нагласио да није Русија та која је кренула путем конфронтације, већ Северноатлантски савез.
„НАТО је био тај који је одустао од дијалога са нама и заједничког тражења начина да се одговори на стварне, а не измишљене претње и изазове регионалне и глобалне безбедности. Управо је сврсисходна политика Алијансе довела до велике кризе европске безбедности и уништавања инструмената који је обезбеђују“, констатовао је Грушко.
Дипломата је оценио да не може да се разговара о смањењу напетости будући да НАТО у својим стратешким документима означава Русију као „најзначајнију и директну претњу безбедности држава-чланица Алијансе а у свом војном развоју се спрема за сукоб са Москвом“.
Давање дозволе Кијеву да изводи нападе у дубину руске територије далекометним ракетама промениће природу сукоба, констатовао је Грушко.
„Руски председник Владимир Путин је детаљно изложио став Русије по овом питању. Очигледно је да Украјинци не могу сами да користе такво оружје. То ће променити саму природу сукоба“, оценио је дипломата, преноси Спутњик.

Према његовим речима, испоруке оружја све већег домета Украјини од стране НАТО држава, као и све преношење Кијеву обавештајних података повећавају ризике од директног војног сукоба Москве и Алијансе.
Грушко је подвукао да је чланство Украјине у НАТО геополитички пројекат који су Сједињене Америчке Државе наметнуле савезницима.
„Многи Европљани су изразили бојазан да евроатлантска интеграција Украјине не само да ће уништити остатке архитектуре европске безбедности, већ ће и сам НАТО затрпати под својим рушевинама“, закључио је заменик министра.
Он је нагласио да Вашингтон користи митску претњу са Истока ради интеграције Европе у светски поредак и одржавање америчке хегемоније у свету.
На повећање ризика војног сукоба Москве и НАТО-а утиче политика саме Алијансе
Повећање ризика од војног сукоба Русије и НАТО није повезано са личношћу новог генералног секретара Марка Рутеа, већ са конфронтационом политиком Алијансе у целини, где су радикали на челу са Англосаксонцима континуирано промовисали конфронтацију са Русијом, казао је Грушко.
Он је додао да је тренутна политичка и војна активност блока усмерена управо на то.
Према Грушковим речима, Руте је званичник који преноси консолидовани став савезника, он не одређује политику блока, то ради Савет НАТО, док се одлуке о кључним питањима доносе према диктату САД.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *