ИН4С

ИН4С портал

(ВИДЕО) Милатовић: Европска унија није потпуна без земаља Западног Балкана

1 min read

Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић казао је на конференцији за медије у Тивту да је усвојена Декларација на Самиту лидера Брдо-Бриони процеса. Каже да приступање ЕУ није само потреба и декларисани циљ, већ геополитички и морални императив.

„Желим да се захвалим свим земљама овог процеса на конструктивној атмосфери. Промовисање дијалога увијек је дио рјешења, стога ми је част што сам домаћин Самита лидера Брдо-Бриони процеса. Самит је био још једна прилика да поновимо јединствену поруку, заједничку свим нама, да је наш простор простор заједничких вриједности, мира и просперитета и да ЕУ није цјеловита без земаља Западног Балкана“, истакао је Милатовић.

Истакао је да се мир и безбједност никада не могу узети здраво за готово, и истакао да је Самит увијек добра прилика да се разговара и оним стварима о којима можда не мислимо на исти начин.

„Дуготрајна стабилност подразумијева добросусједске односе“, истакао је Милатовић.

Истакао је да Црна Гора јесте, и увијек ће бити земља посвећена регионалној сарадњи и добросусједским односима.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић истакао је да овај Самит облик комуникације међу државама од којих неке немају ни међусобно признање.

„Европска унија је један велики и инертан систем. Хрватска и Словенија су ту успјеле ући, и имамо корист од тога, али ја у томе не виудим идеологију нити домовину. Али моја домовина је Хрватска. Будемо ли оволико чекали колико чекамо, државе ће изгубити стрпљење. Црна Гора као држава призната од свих, Косово које није признало пет држава европских, и више од тога“, истакао је он.

Милановић је истакао да Европска унија показује инертност и неспосбност у игри са Америком, али и земљама Брикса.

„Морамо охрабривати Црну Гору“, навео је он.

Предсједница Словеније Наташа Пирц истакла је да Црна Гора има највећи потенцијал за пријем  Европску унију, а најмање шансе за то, према њеним ријечима, има Косово.

На пленарној сједници на Самиту лидера Брдо-Бриони процеса, разговарало се о унапређењу сарадње држава Западног Балкана са земљама чланицама Европске уније (ЕУ).

На пленарној сједници, поред домаћина самита црногорског предсједника Јакова Милатовића, учествују предсједници Албаније и Хрватске, Бајрам Бегај и Зоран Милановић, предсједнице Косова, Словеније и Сјеверне Македоније, Вјоса Османи, Наташа Пирц Мусар и Гордана Сиљановска Давкова.

Сједници присуствују и чланови предсједништва Босне и Херцеговине, Денис Бећировић, Жељка Цвијановић и Жељко Комшић.

 (Фото: Предсједништво/Флицкр)

Долазак предсједника Србије Александра Вучића очекује се касније.

Почетак овогодишњег Самита обиљежен је традиционалним колом Бокешке морнарице, на Тргу од оружја у Котору.

Милатовић је раније поручио да је Самит прилика за унапређење добросусједских односа и регионалне сарадње, као и интензивирање стратешког дијалога између ЕУ и земаља Западног Балкана.

 (Фото: Предсједништво/Флицкр)

Процес Брдо-Бриони заједничка је словеначко- хрватска иницијатива покренута 2010. године, основана ради јачања узајамног повјерења и помоћи земљама Западног Балкана на путу ка ЕУ.

Чланови иницијативе су, поред Црне Горе, и Србија, Албанија, Сјеверна Македонија, Босна и Херцеговина и Косово*.

(РТЦГ)

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *