ИН4С

ИН4С портал

Подгорица: За седам мјесеци забиљежено 109 кривичних дјела насиља у породици

1 min read

Начелница ПР службе ВДТ-а Драгана Маљевић поручује да је у Црној Гори током седам мјесеци ове године на територији Подгорице забиљежено 109 кривичних дјела насиље у породици и породичној заједници.

Врховно државно тужилаштво и Програм Уједињених нација за развој у Црној Гори потписали су споразум о сарадњи са циљем унапређења родне равноправности и ефикасног рјешавања случајева родно заснованог насиља.

„Црногорско друштво и даље нема довољно разумијевања према жртвама насиља, зато је потребно кроз институције додатно охрабрити жртве да говоре о овом проблему“, каже Маљевић.

Додаје да је због тога потписан споразум о сарадњи ВДТ и Програма Уједињених нација за развој у Црној Гори.

Овај споразум је, како каже, потписан врло свјесно на Дан међународног дана ненасиља зато што смо на тај начин хтјели да покажемо заједнички циљ, а то је брз и ефикасан одговор на родно засновано насиље.

Након што је у претходном периоду Врховни државни тужилац због забрињавајућих бројки родно заснованог насиља, детаљно анализирао поступање инситуција у овим предметима, у наредном периоду свим основним државним тужилаштвима биће достављено обавезујуће упуство како процесуирати овакве случајеве, наглашава Маљевић.

„Наша намјера је управо кроз ово упуство била да постакнемо да институције да унапређују знања запослених и своја поступања када су ови случајеви у питању“, каже Маљевић.

Важно је, како каже, да црногорско друштво не игнорише случајеве насиља, што ће додатно охрабрити жртве да пријаве насилника, а инситуције да ефикасније процесуирању случајеве злостављања, закључује Маљевић, преноси РТНК.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *