ИН4С

ИН4С портал

Директива из Приштине: Како се понашати према српском премијеру кад дође у Скопље

1 min read

Фото: Спутњик

Албански фактор у Македонији се увек понашао и радио онако како њима одговара, а разлог што албански министри нису поздравили српског премијера је вероватно последица директиве из Приштине јер су тренутно у власти у Скопљу „Куртијеви“, а не „Рамини“ Албанци, каже политиколог Душан Илић.

Премијера Србије Милоша Вучевића, који је први пут званично боравио у Северној Македонији, нису поздравили министри албанске националности из Владе Северне Македоније, а на пријему се није појавио ни вицепремијер те државе Изет Мејити.

Политиколог Душан Илић са Института за европске студије није много изненађен овим гестом Албанца у Северној Македонији.

Директива из Аљбина Куртија Приштине

„Ми формално сарађујемо кроз Отворени Балкан са целокупном Северном Македонијом и са Албанијом, тако да је овај потез албанских министара неочекиван. Међутим, сада су коалициони партнери владајуће ВМРО-ДПМНЕ „Куртијеви Албанци“, а не као што је до сада било „Рамини Албанци“. Односно, постоје две струје међу Албанцима у Северној Македонији где је једна наслоњена на Тирану, а друга на Приштину. И чини се да се тај конфликт, на тој етничкој релацији међу њима, продубљује и да се манифестује и на овај начин,“ објашњава Илић.

Он подсећа да је након последњих парламентарних избора у Скопљу у власт ушла такозвана струја Аљбина Куртија, иако је била друга по снази у албанском политичком корпусу.

„Све у свему, ја бих читао овај бојкот српског премијера више у том кључу, где је Курти преко својих сарадника у Скопљу, који су тренутно чланови владајуће коалиције, хтео да пошаље поруку Београду, имајући у виду заоштравање односа Београд-Приштина и екстремизацију приштинске сцене од када је води Курти,“ верује Илић.

Наш саговорник сматра да Србија нема у суштини са ким да сарађује у Скопљу и то уназад годинама и да за то није само албански фактор кривац.

„Имајући у виду да ни македонски ни албански фактор у Северној Македонији нису самостални у геополитичкој игри, може се рећи да је наша сарадња са Скопљем једнострана, односно, да се ми више трудимо да будемо кооперативни у том односу. Београд је Скопљу до сада изашао у сваком погледу у сусрет, почев од идентитетског момента па надаље. Чак је и наша црква изашла у сусрет њиховој, али на жалост Скопље до сада није ни приближно, чак ни неким гестом, показало да продубљује сарадњу са нама,“ оцењује Илић.

Београд више заинтересован него Скопље

Чак штавише, подсећа саговорник Спутњика, Скопље је у више наврата гласало у разним међународним организацијама против Србије, а није било претерано заинтересовано ни за неку сарадњу са Србијом ни по питањима која немају везе са политиком, већ искључиво са економијом и друштвом.

„Наравно, добрим делом за то је крив и страни фактор који практично онемогућава Скопље да самостално наступа, али ни македонски фактор у Скопљу није до сада чини се исказивао неке дубље жеље за јачом сарадњом са Београдом, иако је Србија једина страна на Балкану која је на штету сопствене традиције, културе и културне баштине Северној Македонији признао све, за разлику од Бугарске, Грчке, Албаније и тако даље,“ истиче Илић.

Албански фактор је у Северној Македонији увек радио онако како је њему одговарало без обзира о којој се влади радило па стога овакво понашање Албанца није необично ни за македонски фактор, па Илић сматра да стога они неће сносити никакве последице нити да је то репер односа унутар владајуће коалиције у Скопљу.

Иначе, из коалиције „Вреди“ која је коалициони партнер ВМРО ДПМНЕ се још нису изјаснили зашто су одлучили да бојкотују дочек српског премијера у Скопљу, преноси Спутник.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

13 thoughts on “Директива из Приштине: Како се понашати према српском премијеру кад дође у Скопље

  1. Severna Makedonija se postavlja kao politički pion Prištine, čime ugrožava svoju nezavisnost i suverenitet. To je korak unazad za celu zemlju.

  2. Direktivama iz Prištine Albanija i Albanci u Severnoj Makedoniji pokazuju sramotno lice politike koja je zasnovana na nacionalizmu i sukobima, umesto na saradnji i miru.

  3. Jasno je da Kurtijeva politika ide u smeru destabilizacije Balkana i unazađivanja svakog pokušaja saradnje između država, uključujući Severnu Makedoniju i Srbiju.

  4. Odbijanje albanskih ministara da pozdrave srpskog premijera je očigledan znak nepoštovanja i političke provokacije, što samo pokazuje neodgovornost Prištine prema regionalnim odnosima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *