ИН4С

ИН4С портал

Нововић заинтересован да истражује дјеловање секте Ашрам Шамбала

1 min read

Владимир Нововић, Фото: Борис Пејовић

За сада се са сигурношћу не зна много о дјеловању ове секте на територији Црне Горе, али, према ставу руских власти у тој земљи она је одговорна за нестанак најмање 15 особа, међу којима је четрнаестогодишња дјевојчица, као и за групна силовања.

Предмет који је формиран у Основном тужилаштву у Пљевљима поводом запљене више стотина телефонских картица, на десетине кредитних картица, лаптопова и мобилних телефона, вриједне опреме за снимање и 70.000 евра у готовини у наредним данима, како је речено Побједи, највјероватније ће преузети Специјално тужилаштво.

На заплијењеним кредитним картицама се налази према сазнајима Побједе најмање неколико стотина хиљада евра.

Да је ,,Ашрам Шамбала“ већ под лупом СДТ-а указује и податак добијен од извора из безбједносног сектора који је нашем листу саопштио да је Специјално тужилаштво од истражних органа тражило информације о оснивачу и вођи секте Рудневу и његовим сљедбеницима прије и након доласка у Црну Гору 2020. године.

Како Побједа сазнаје, хотел који је претресен крајем претходне седмице је четврти објекат који су припадници ове секте закупили у посљедње четири године.

Руднев није жалио када је плаћао најам луксузних објеката на Жабљаку и околини за потребе своје секте. За један од луксузних хотела са четири звјездице мјесечни најам плаћао је више од 10.000 еура

Упадом у хотел на Жабљаку полиција је у петак затекла шест руских држављанки за које се сумња да су припаднице култа ,,Ашрам Шамбала“. Њима су након саслушања у жабљачкој полицији у суботу одузете путне исправе, док се за Рудневим још трага.

Руднев се, према тврдњама извора Побједе, највјероватније налази на Жабљаку или у неком од околних мјеста с обзиром на то да је у протеклих неколико година, колико је боравио у Црној Гори, развио јаке социјалне везе са локалним становништвом.

Раније је саопштено да истражитељи за сада нијесу прикупили доказе на основу којих би чланове ове секте повезали са неким кривичним дјелом, али да испитују да ли њихов боравак у нашој земљи угрожава националну безбједност.

Побједи је након упада у хотел на Жабљаку речено да је полиција отворила извиђајни поступак у оквиру којег је наложена провјера заплијењене технике и утврђивање поријекла пронађеног новца.

Утврђено је да затечене Рускиње имају пријаву боравка у Бару, а неке од њих имале су радне дозволе за послове хигијеничарки, док је једна директорка фирме у Црној Гори.

Према сазнањима Побједе, овај објекат је почетком септембра на дужи период закупила руска држављанка настањена у Котору како би наводно са супругом истраживала и уживала у љепотама сјевера Црне Горе.

Неколико дана касније, стакла на прозорима су била прекривена папирима, а спољно освјетљење је стављено ван функције, док су браве на блиндираним вратима промијењене. То су уочили грађани Жабљака, који су убрзо и чули необичне звуке из изнајмљеног објекта, што је изазвало сумњу да се нешто чудно дешава.

Саговорник Побједе тврди да је у протеклих мјесец у објекту боравило више од двадесетак особа, те да је полиција затекла само дио групе.

Сумње да се ова секта бавила профитабилним пословима потврђене су након полицијске акције спроведене у петак, када је откривено да су сљедбеници ,,Ашрам Шамбале“ изнајмљени простор користили за онлајн снимање филмова за одрасле.

Пипци ове секте, како тврди извор из безбједносног сектора, сежу и до Црногорског приморја.

Руднев је, према информацијама наших безбједносних служби, током протекле четири године боравио и у Бару и Улцињу.

– Осим Жабљака, активни су и на Приморју, конкретно у Бару и Улцињу, гдје је било претреса у априлу ове године. Код нас су се углавном базирали на искоришћавање младих дјевојака за онлајн секс и продају видео-материјала. Оргијања су се организовала под маском наводних курсева јоге и семинара сексуалног ослобађања – казао је извор Побједе.

Управо су, према сумњама полиције, по налозима Руднева за снимање онлајн оргија коришћена велика материјална средства која су наши истражитељи заплијенили на Жабљаку.

Активности припадника ове секте пријављиване су посебно посљедњих мјесеци. Случајем руске секте, односно њеног оснивача и финансијера бавила се и барска полиција.

У априлу ове године барски полицајци су поднијели пријаву против Руднева управо због снимања порно садржаја на неколико локација.

Он је од тада недоступан нашим истражитељима. За то вријеме црногорска полиција прикупила је одређена сазнања и утврдила да се ради о злогласном вођи који врбује жртве и силује их. Оснивач руског култа ,,Ашрам Шамбала“ Константин Руднев 2013. године осуђен је на 11 година затвора због силовања својих сљедбеница.

Након седмогодишње затворске казне, напустио је Русију и дошао у Црну Гору гдје је, како се сумња, наставио да води секту.

ДОКУМЕНТ

Тада није било основа да му се забрани улазак у Црну Гору с обзиром на то да је због међународних околности било тешко утврдити да се ради о осуђиваној особи и да ли је та особа стварно вођа тог култа.

Побједа је ексклузивно дошла у посјед документа руских власти од 11. априла 2014. године којим се званично забрањује ова секта која је била и под сумњом за нестанак 15 особа у Русији и Бјелорусији.

Бивши војник руске војске Руднев се, како се наводи у документу о забрани организације, а у који је Побједа имала увид, прије 30 година самопрогласио ,,ванземаљским богом“ који је дошао са звијезде Сиријус и основао секту ,,Ашрам Шамбала“, у коју је примао сљедбенике који имају између 14 и 30 година и од којих је захтијевао апсолутну послушност.

Од сљедбеника је тражено да прекину све везе са породицом и да донирају сву своју имовину. Жене сљедбенице су морале да учествују у ритуалним силовањима и оргијама с Рудневом и другим вођама култа. Руске власти су прије 2013. чак 12 година покушавале да затворе Руднева, али је већина његових жртава одбила да свједочи против њега, па је пуштан због недостатака доказа.

Након хапшења Руднева 2013. године, чак 15 чланова његовог култа било је на листама несталих, укључујући и 14-годишњу дјевојчицу из Бјелорусије.

Руднев, који је себе називао реинкарнацијом Исуса Христа, водио је секту више од 30 година. Процјене су да је култ у својој примарној фази бројао до чак 30.000 сљедбеника.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “Нововић заинтересован да истражује дјеловање секте Ашрам Шамбала

  1. Нобеловац који ћути о криминалу У судству,катастру,министарству финансија,полицији и ДПС секти.Још једна трагедија ,све је исто само банде нема на власти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *