ИН4С

ИН4С портал

Вече Бошка Вујачића у Никшићу

1 min read

Поводом представљања више књига епске поезије чији је аутор народни гуслар Бошко Вујачић, у Парохијском дому у Никшићу, у суботу 12. октобра са почетком у 19 часова, одржаће се Вујачићево гусларско-пјесничко вече. О епској поезији Бошка Вујачића говориће потпредсједник Владе Црне Горе, проф. др Будимир Алексић, а поезију ће уз гусле пјевати народни гуслари: Горан Перовић Цуца, Радован Сукновић и Брано Зечевић. Водитељ програма је Дејан Вукаловић. Цијена улазнице за ово вече износи 5 е.

Бошко Н. Вујачић рођен је 1947. године у Шавнику, Црна Гора. Основну школу је завршио у Боану, гимназију у Никшићу, а Металуршки факултет у Зеници. Епиком и пјевањем уз гусле бави се од ђачких дана.

Снимио је и објавио најљепше пјесме из Вукове збирке: Почетак буне против дахија, Бог ником дужан не остаје, Бој на Мишару, Косовка дјевојка, Болани Дојчин, Косовска битка, Маргита дјевојка и Рајко Војвода, Старина Новак и кнез Богосав, Смрт Сењанина Ива, Бајо Пивљанин и бег Љубовић, Три сердара. Из дјела Петра Петровића Његоша снимио је Горски вијенац, а од Радована Бећировића Требјешког: Мојковачку битку. Из „Огледала српског“: Синови Обилића, Освета ускочка и Кула Караџића.

О Светом Сави снимио је и објавио најљепше пјесме са биографијом од Доментијана. Од својих пјесама снимио је и објавио: Гаврила Принципа, Бечки ултиматум и Завјет.

Током богате каријере Бошко Вујачић је објавио велики број винилских плоча, аудио-касета и компакт дискова, првенствено са народним епским пјесмама.

Одликован је и награђен Златним ликом Петра Другог Петровића Његоша, 2013. г. од Православне Митрополије црногорско-приморске, добитник је Вукове награде за 2014. годину за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на цјелокупном српском културном простору. Награду додељује Културно-просветна заједница Србије.

Добитник је Светосавске награде за 2021. годину коју додјељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Као наставник гусала радио је у Музичкој школи „Мокрањац“ на Одсјеку за српско традиционално пјевање и свирање, од оснивања до 2011. године.

Члан је стручне комисије која прати „Фестивал младих извођача традиционалне музике“ који се сваке године одвија у МШ „Мокрањац“ у Београду. Учествовао је на бројним манифестацијама и фестивалима гусала на српском говорном подручју.

Бошко Вујачић са својом породицом живи у Београду.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *