ИН4С

ИН4С портал

Гугл изгубио спор против казне ЕУ од 2,4 милијарде еура

илустрација: cdn.vox-cdn.com

Технолошки гигант Гугл изгубио је данас спор који је покренуо против казне Европске уније (ЕУ) уведене због начина на који та компанија дигитално оглашава.

Суд правде ЕУ потврдио је данас одлуку нижег суда, одбацивши жалбу Гугла на казну од 2,4 милијарде еура коју је изрекла Европска комисија, због тога што компаније даје незакониту предност својим препорукама за куповину у односу на ривале – у резултатима претраге.

„Данашњом пресудом, Суд правде одбацује жалбу и тиме потврђује пресуду Општег суда“, наводи се у саопштењу суда правде у којем сумира одлуку.

ЕК је оптужила Гугл да без права у претрази усмјерава кориснике на свој Гугл Шопинг (Гоогле Схоппинг) чинећи штету конкурентим пружаоцима истих услуга.

То је једна од три казне у износу од више милијарди еура које је ЕК наметнула тој компанији у посљедњих десет година.

Комисија је 2017. казнила гиганта из Силицијумске долине јер је утврдила да Гугл за нуђење робе користи свој доминантан положај на тржиту.

Гугл је уложио жалбу највишем суду ЕУ пошто је нижи Општи суд одбацио његов приговор.

„Разочарани смо одлуком Суда, која се односи на веома специфичан скуп чињеница“, навео је Гугл у кратком саопштењу.

Компанија Гугл раније је навела да је 2017. године увела измјене у пословању како би се ускладила са одлуком Европске комисије, за које наводи да су добро функционисале.

Европска потрошачка група БЕУЦ поздравила је одлуку суда, рекавши да она показује како закон о конкуренцији блока „остаје веома релевантан“ на дигиталним тржиштима.

„Гугл је нанио штету милионима европских потрошача тако што је обезбједио да конкурентске услуге куповине буду практично невидљиве“, рекао је генерални директор Агустин Рејна.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *