ИН4С

ИН4С портал

Вучић на самиту у Дубровнику: Србија неће увести санкције Русији, ми водимо своју политику

1 min read

Танјуг/Јадранка Илић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија неће увести санкције Русији јер наставља да води независну и суверену политику.

Вучић је на питање хрватских новинара на самиту Украјина-Југоисточна Европа који се одржава у Дубровнику потврдио сазнање Спутњика да су на овом скупу усвојене измене у тексту декларације, на предлог Србије, и да су санкције избачене.

„Морам да вас разочарам да је тај члан промењен, то је оно што смо успели да изменимо. Подржавамо територијални интегритет Украјине, али ћемо остати без увођења санкција Русији“, рекао је Вучић, преноси Спутик.

Он је рекао да Србија поштује своју политику и да ће тако наставити, а то је политика независности и суверености.

„Друга ствар на којој смо инсистирали – може да се говори о свакој врсти помоћи, али реч војна помоћ је исправљена нечим другим. Такође, део о „окупацији“ Крима смо променили и фокусирали смо се на територијални интегритет.

Вучић је указао на неопходност поштовања Повеље УН и на држање до тог принципа, али не само, како је истакао, када некоме одговара да тај принцип поштује, а када му не одговара да се удаље од њега као што то раде када је у питању Србија.

„Наравно, не мислимо овде сви исто по свим питањима, али оно што је важно то је да смо разговарали о принципу поштовања територијалног интегритета Украјине. Ја сам указао на неопходност поштовања Повеље УН и на држање до тог принципа, не када некоме одговара да тај принцип поштује, а када му не одговара да се брже, боље удаљи од тог принципа“, рекао је Вучић новинарима.

Навео је да је случај Србије најбољи пример за то јер и даље имамо на својој страни и Повељу УН и Резолуцију 1244, али многи не желе тога да се држе.

Вучић је рекао да је важно је да су на самиту исказивали жељу да се успостави мир.

„И ја сам рекао да је моје мишљење нешто другачије од већине других, да сматрам да је мир неопходно постићи, да не постоји компромис који је лош. И то је то. Мислим да је важно и добро да смо разговарали о европској будућности свих наших земаља. Захвалан Хрватској на гостопримству, на домаћинству“, казао је Вучић.

„Важно да отворимо искрен дијалог са Хрватском“

Вучић је рекао да је премијер Пленковић говорио о агресији из 1991. и да му је одговорио да Србија потпуно види ствари другачије у односу на Хрватску.

„Али ћу бити сасвим отворен, пре свега, због српских новинара овде. За нас је важно да отворимо искрени дијалог са Хрватском и, без обзира на многе од нас који због својих, можда и личних разлога, не могу увек и потпуно благонаклоно да гледају на такво поправљање односа, важно је да те односе поправљамо“, рекао је Вучић, преноси Спутњик.

Поручио је да је важно да их градимо на другачији начин и да отворимо дијалог, као и разговоре по свим битним питањима.

„И људи из Србије који у томе буду учествовали са својим хрватским колегама у потпуности ће имати и имају подршку“, истакао је Вучић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

36 thoughts on “Вучић на самиту у Дубровнику: Србија неће увести санкције Русији, ми водимо своју политику

  1. Srbija nikada neće okrenuti leđa bratskoj Rusiji a zasluge za to pripadaju Aleksandru Vučiću koji vodi slobodnu i nezavisnu politiku.

  2. Srbija je jos jednom potvrdila da vodi slobodarsku i nezavisnu politiku! Kao i to da cuva svoje dobre odnose sa svojim vekovnim prijateljima!

  3. Srbija na celu sa Vucicem sedi samo na nasoj Srpskoj jedinoj stolici koju cesto pokusavaju da nam izmaknu,ali njegova cvrsta,odlucna i dostojanstvena politika nas jako cuva i drzi stolicu stabilnom. Podrska teritorijalnom integritetu Ukrajne ali podrska nasoj braci Rusima i tome da se odbijaji sankcije njima.

  4. Srbija je jedina drzava koja nezavisno vodi svoju politiku!
    Kao i to da donosi odluke o sankcijama Rusiji uprkos pritiscima drugih silnika!

  5. Jedno je reći okupacija a drugo teritorijalni integritet. Bravo za predsednika Srbije koji je insistirao na tim izmenama

  6. Zalaže se svet za očuvanje teritorijalnog integriteta Ukrajine a zašto se onda svet nezalaže za istu stvar teritorijalni integritet Srbije.

  7. Srbija je jedina zemlja koja nezavisno vodi svoju politiku i donosi odluke o sankcijama Rusiji uprkos pritiscima drugih

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *