ИН4С

ИН4С портал

Министарство просвјете: Пуна подршка Специјалној Олимпијади Црна Гора

1 min read

Министарка просвјете, науке и иновација Анђела Јакшић-Стојановић састала се са предсједником и директором Специјалне Олимпијаде Црна Гора, Александром Вуксановићем и Иваном Радовићем.

Данашњи састанак је био прилика да се направи осврт на сарадњу остварену у претходном периоду, као и предстојеће планове, који се односе на обуку преко 500 наставника и стручних сарадника из 60 образовно-васпитних установа.

Специјална Олимпијада постоји у 200 земаља свијета, укључујући и Црну Гору од 2007. године, гдје је успостављено 5 спортских клубова Специјалне Олимпијаде (Подгорица, Никшић, Плав, Беране, Пљевља). Од 2021.године, спорт кроз инклузивно образовање уведен је у више од 15 школа, укључивши у своје активности око 500 учесника са и без интелектуалних сметњи и ангажујући укупно око 1.500 младих- наводи се у саопштењу.

Министарство даје пуну подршку Специјалној Олимпијади Црна Гора, посебно имајући у виду да се ради о активностима на системском нивоу које обухватају предшколске установе, основне и средње школе. Саговорници су се сагласили да ће до краја године уложити неопходне напоре да се реализују планиране пројектне активности.

– Подсјећамо да је у јулу 2023. године је потписан Меморандум о разумијевању у области инклузивног образовања између Министарства и Међународне Специјалне Олимпијаде, као и пројектни уговор са Специјалном Олимпијадом Црна Гора који дефинише сарадњу у периоду 2024-2026. година- наводе у саопштењу.

Програми Специјалне Олимпијаде представљају инклузивне спортске и образовно-спортске иницијативе које трансформишу индивидуалну свијест о социјалној инклузији, као и ставове и понашања према особама са интелектуалним сметњама. У самом спровођењу планираних активности, важну улогу има Специјална Олимпијада Црне Горе (СОЦГ), која као дио глобалног покрета Специјалне Олимпијаде, дјелује од 2007. године.

– Кроз партнерство са Специјалном Олимпијадом наставићемо са испуњавањем међународних обавеза као и дати допринос да Црна Гора настави да подиже свијест дјеце од најранијег предшколског и школског узраста у вези са важношћу познавања и поштовања људских права, толеранције и различитости. Такође, на овај начин ће се одговорити потребама које васпитачи и наставници препознају у вези са његовањем осјећаја припадности код дјеце и младих са интелектуалним сметњама, нарочито у периоду кад улазе у пубертет- наводи се у саопштењу.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *