ИН4С

ИН4С портал

Краповић: Предао сам ВДТ-у сазнања о незаконитим радњама Лазаревића

1 min read

Фото: Слађан Фатић

Министар одбране Драган Краповић казао да је јутрос обавијестио врховног државног тужиоца да је има сазнања о незаконитим радњама начелника Генералштаба Војске Црне Горе бригадног генерала, Зорана Лазаревића, преноси РТЦГ.

„ВДТ-у сам упутио образложење са детаљним информацијама – како би се преузеле потребне мјере за кривичну одговорност Лазаревића“, казао је он на прес конференцији.

Подсјетимо, Лазаревић је недавно упутио писмо члановима Савјета за одбрану и безбједност, предсједницима Црне Горе, Скупштине и Владе Јакову Милатовићу, Андрији Мандићу и Милојку Спајићу у коме их је информисао о проблемима које има у сарадњи са Краповићем и какве штетне посљедице из тога проистичу и устврдио да актуелни министар одбране урушава борбену готовост Војске Црне Горе.

Краповић је казао да се Зоран Лазаревић обратио кабинетима предсједника, премијера, а не Савјету за одбрану и безбједност, због чега је  неодређен број лица имао увид у податке, а није ставио ознаку тајности.

„По својој садржини, писмо садржи више података који се по Закону о војсци не смију јавно износити без одобрења и овлашћења министра одбране. У писму полемише о изради плана ВЦГ, о дневним дешавањима, о реализацији буџета, о изради системских прописа, о попуни војске, борбеној готовости, командовању, кадрирању, дисциплинским поступцима… Полемише и са одлукама министра уз опаску да је крајње вријеме да се са оваквим понашањем престане“, навео је Краповић.

Он је истакао да постоји сумња да је Лазаревић документ прослиједио медијима.

„Овакво поступање генерала Лазаревића је противно свим законским нормама имајући у виду да ово лице обавља функцију начелника генералштаба посебно се мора имати у виду да се на овај начин шаље јако тешка и опасна порука цјелокупном саставу ВЦГ и то да када нијесу сагласни са законским нормама, са наредбама и и одлукама, могу наше наредбе и одлуке објавити, што чини војци штету“, казао је он.

Он је истакао да је посебно проблематично да када се овакве поруке шаљу из генералштаба, то може да води анархији у војсци.

Сједница Савјета за одбрану и безбједност заказана је за петак, а њена главна тема биће писмо Лазаревића члановима врховне команде, у ком оптужује Краповића за дјелованје које штети ВЦГ и урушава њену борбену готовост.

На сједницу су позвани и Лазаревић и Краповић.

Из Кабинета предсједника најављено је да ће се сједница  одржати у Вили Горица у 11 сати, преноси РТЦГ.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *