ИН4С

ИН4С портал

Пушков: БРИКС је нови центар економске моћи

1 min read

Земље БРИКС-а су нови центри економске моћи, a према прогнозама, до 2027. године удео земаља чланица у глобалном БДП-у може премашити онај Г7, изјавио је шеф Комисије Савета Федерације за информациону политику и интеракцију са медијима Aлексеј Пушков.

„Aко узмемо у обзир Саудијску Арабију, до 2027. године земље БРИКС-а ће чинити 37,5 poсто глобалног БДП-а наспрам 28,2 посто које има Г7“, рекао је сенатор говорећи за округлим столом „БРИКС као кључни фактор нове реалности: Информациона димензија“.

По његовим речима, земље БРИКС-а су нови центри економске моћи, оличење глобалне већине и свих оних који нису задовољни западним светским поретком – државе асоцијације постале су „антитеза Г7“.

„Притом, сам Запад је тај који је земље БРИКС-а означио као свој антипод, а не чланице асоцијације“, навео је Пушков и додао да „Запад доживљава ово удуржење као нешто што је за њега све већи изазов“.

Пушков се осврнуо на тему међународног плаћања о чему се у БРИКС-у увелико говори и навео да се велики удео у трговинском промету одвија у другим валутама, а не у америчкој, што „изазива велику забринутост на Западу, где долар доживљавају као валуту која нема алтернативу“.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *