ИН4С

ИН4С портал

Олуја налик урагану јуриша ка Европи

У претходна 24 сата на западну и сјеверну Европу обрушио се бивши ураган Крик, а Европа се припрема за нови удар циклон и олује налик урагану.
Овај бивши ураган кретао се од сјевера Португалије и Шпаније преко Француске и Њемачке до југа Шведске.

Овим предјелима донио је веома јаке вјетрове и обилне падавине, приобалним предјелима и врло високе таласе.

Овај вантропски циклон вечерас се премјешта преко сјеверне Европе даље на исток, а у склопу њега премјешта се и хладни фронт, који је вечерас стигао до нашег региона, а сјутра ће донијети промјену времена и Србији и то у виду пролазне кише и пљускова са грмљавином, уз осјетније захлађење и јак сјеверозападни вјетар.

У претходна сата веома снажан ураган Милтин погодио је Флориду и донио катастрофалне посљедице западним и централним предјелима ове савезне државе. Ураган је напустио копно Флориде, ослабио на категорију 1 и сада се премјешта ка Бермудима, до којих ће стићи као тропска олуја.

Ове вечери над средњим дијелом Атлантика налази се ураган Лесли, олуја друге категорије, која не угрожава копно. Овај ураган премјештаће се наредних дана према сјевероистоку и као тропска олуја стићи ће у недјељу до Азорских острва и донијети им јаке вјетрове и врло обилне падавине, а сљедеће седмице овај тада бивши ураган стигао би до обала Португалије.

Међутим, прије тога, Португалија, сјеверозапад Шпанија и западна Европа, припремају се за нови јак и снажан циклон, који тренутно доноси обилне падавине и олујне вјетрове Азорским острвима.

Срећом, није ријеч о урагану, иако подсјећа на њега, већ је ријеч о вантропском циклону.

То неће умањити његову снагу и у наредна 24 сата обрушиће се на Португалију и донијети огромне таласе, обилне падавине и олујне вјетрове, а потом ће се премјештати преко сјеверозапада Шпаније и западне Европе, односно преко Француске ка сјеверу Европе.

И овим предјелима на свом путу донијеће врло обилне падавине и јаке вјетрове, приобалним предјелима веома високе таласе.

Током викенда овај циклон премјештаће се преко сјевера Европе и својим центром далеко од Србије, али ће ободни дио хладног фронта у склопу њега донијети Србији у недјељу поподне умјерено наоблачење и скретање јужног вјетра, на пролазно појачан сјеверозападни, али и мањи пад температуре ваздуха.

Потом Србију очекује осјетнији пораст ваздушног притиска и све јаче дјеловање антицклона, који ће Србији сљедеће седмице доносити суво и стабилно, али и умјерено топло вријеме, уз хладна и магловита јутра.

Овај антицклон уједно ће спречавати продор циклона, облачних и падавинских система са Атлантика унутар копна Европе и до нашег подручја, а који ће се највише обрушавати на Португалију, Шпанију и западну Европу, а потом настављати пут даље на сјевер.

ДАН

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *