ИН4С

ИН4С портал

Батут: У Србији регистрована 62 случаја оболевања од грознице Западног Нила

1 min read

Институт Батут

На основу података достављених Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ на територији Србије до 7. октобра године регистрована су 62 аутохтона случаја оболевања од грознице Западног Нила у хуманој популацији.

Пријављени случајеви су са територије Града Београда (21 случај), Јужнобачког (девет случаја), Јужнобанатског (шест случајева), Подунавског (пет случајева), Средњобанатског (три случаја), Шумадијског (три случаја), Сремскког (три случаја), Мачванског (четири случаја), Западнобачког (два случаја), Браничевског (два случаја), Севернобачког (један случај), Рашког (један случај), Севернобанатског (један случај), АП КиМ (један случај) округа. Од укупног броја оболелих 42 особе су мушког пола, док је 20 женског. Просечна старост оболелих је 59 година, наводи „Батут“.
Регистрована су и четири случаја грознице Западног Нила са вероватним местом заражавања ван Србије, и то: два случаја са местом заражавања у Грчкој и по један у Хрватској и Црној Гори.
Грозница Западног Нила је сезонско обољење које се преноси убодом зараженог комарца. Главни вектор, односно преносилац вируса Западног Нила је Цулеx пипиенс, врста комарца која је одомаћена и код нас. Сезона трансмисије вируса Западног Нила у Србији уобичајено траје од јуна до новембра, преноси Спутњик.

У циљу смањења ризика од заражавања вирусом Западног Нила, препоручује се примена мера личне заштите од убода комараца, и то употребом репелената на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном, ношењем одеће дугих рукава и ногавица, светле боје, избегавањем боравка на отвореном у периоду најинтензивније активности комараца – у сумрак и у зору, употребом заштитне мреже против комараца на прозорима, вратима и око кревета, редукцијом броја комараца у затвореном простору…
У случају појаве било каквих симптома који су компатибилни са неуроиназивним обликом болести, одмах се јавити изабраном лекару, апелују из „Батута“.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *