ИН4С

ИН4С портал

Препоруке за читање из Књижаре Со

1 min read

Књижара Со

У данашњем издању Препорука за читање, рубрике коју ИН4С већ 20 година уређује у сарадњи с херцегновском Књижаром Со, чућемо препоруке за књиге из жанрова праве или лијепе књижевности, популарне књижевности, историје, филозофије, етнографске гастрономије и књига за младе.

У седмици која претходи сајамској, биће препоручени неки наслови који ће свакако бити хитови на Београдском сајму књига, а већ се налазе у Херцег Новом.

Пазимо…

Роман Последње поглавље Кнут Хамсун је писао од 1920. до 1923. године. Основне теме романа су љубав и смрт, а у центру збивања је дјевојка (госпођица д’Еспар) између два мушкарца: једног отменог свјетског човека, и другог, сасвим супротног, који је дијете природе. Узбудљива радња, у којој су, између осталих, присутни необични ликови, уз несвакидашњу љубавну причу учинили су да Последње поглавље у Скандинавији постане један од најпопуларнијих Хамсунових романа, књига за сва времена. Издавач је ЛОМ.

Јонас Ебенесер је вјешти мајстор који има неописиву потребу да поправља ствари око себе, али упркос томе – не успијева да поправи сопствени живот. На прагу је педесете, разведен и препуштен себи, због чега губи вољу за животом. Док посјећује своју дементну мајку у старачком дому, размишља о томе када би могао да стави тачку на свој живот. Одлучује да је најбоље да умре у страној земљи. Пакује кутију са алатом и нешто гардеробе и одлази у неименовану земљу разрушену ратом, гдје у хотелу, алатом којим треба да инсталира омчу, почиње да поправља ствари. Хотел Тишина ауторке Аве Ојдур је отрежњујућа прича о човеку, заједници и избављењу од очаја која слави бескрајне животне могућности, промјене и нове шансе. Издавач је Одисеја.

Валентин, проблематична 15-годишњакиња, нестала је у Паризу. Двије приватне детективке – Хијена, немилосрдна исљедница опсједнута сексом, и Луси, њена пасивна и готово неупадљива помоћница – покушавају да је нађу. Током потраге која их води до Барселоне, испитују низ мутних ликова, откривајући мучне детаље из живота Валентин и оних који је познају. У брзом феминистичком трилеру под насловом Чедо апокалипсе, Виржини Депент комбинује оштру друштвену критику, ноар и романсу. Експлицитан и повремено бруталан, роман даје проницљив поглед на друштво и подјеле у њему, разоткривајући притом мрачну страну савремене културе младих. Издавач је Боока.

Византолог Кетрин Рингроуз написала је књигу Савршени слуга у којој објашњава улогу и положај евнуха у Византијском царству. Уколико бисмо ушли у цареву палату из 9. вијека, каже ауторка, видјели бисмо да је надзиру евнуси. Они чувају пролазе, надгледају приступ цару, управљају слугама који се старају о свакодневним потребама царске породице – куварима, пекарима и особљу задуженом за чишћење. Евнуси служе као бербери, гардеробери, лејакри. Управљају царским финансијама и рачуноводством. Једни евнуси пазе на цара, други на царицу, а сваки од царских насљедника има соспствену групу евнуха. Ово је тек увод у комплексност система, у коме ће бити ријечи и односу цркве према евнусима, о утицајним евнусима, о односу тзв.обичних људи према евнусима. Издавач је Еволута.

Објављена први пут давне 1969. године, Философија паланке Радомир Константиновића почела се више читати и цитирати у последњој деценији 20. вијека. Философија паланке објашњава, боље него иједно друго књижевно или филозофско дјело српске културне и филозофске мисли, суштину владајућег културног модела у Србији деведесетих година, поријекло и дубину моралног пада већег дијела српске интелигенције. Без познавања дјела Радомира Константиновића није могуће разумјети тамне стране српске интелектуалне историје, све оне странпутице и заблуде које су Србију довеле у трагични историјски и културни ћорсокак. Издавач је Лагуна.

Српска народна јела и пића Јована Ердељановића књига је која нам преставља народни начин живота, начин исхране, како сам наслов каже, врсте народних јела и вјештину у њиховом приправљању, до којеје народ дошао нешто својим искуством у небројеним стољећима у прошлости, а нешто примајући туђе и прилагођавајући га сопственим приликама и потребама. Зато су нам ови описи, као и сви радови ове врсте, добро дошли. Они ће поред научне имати и практичну вриједност јер могу читаоцима послужити и као поука. Од пасуља, преко кромпира, зеља, тјестенине, меса, салата, очекију нас и поглавља о пићима. Издавач је Талија.

Семов дан се састоји из прецизног низа рутина чије нарушавање у њему буди стрес незамисливих размјера. Он се буди у тачно одређено вријеме, има сопствени метод прања зуба и увијек исти доручак. Прилично је вјешт у информатици, али му социјалне вјештине нису јача страна. Упркос високој интелигенцији и свакодневној помоћи сестре Ирис, Сем једноставно не умије да се снађе у офлајн свијету. То је због тога што Сем има Аспергеров синдром, познат и као високофункционални аутизам. Јасно је колико ће му живот пореметити кад се први пут заљуби. Роман Блистави траг једног пужа ауторке Хеме Лијанас је узбудљиви трилер који читаоце до посљедњих страница држи у неизвијесности, али и важан социолошки роман који успијева да се позабави двијема важним темама: опасностима које вребају на друштвеним мрежама и прихватањем различитости. Издавач је Одисеја.

На крају подсјећамо да се на фејсбук страници Књижаре Со могу прочитати све издавачке информације и фрешке књижарске новитаде.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *