ИН4С

ИН4С портал

СДТ подигло оптужницу против Лазовића и Катнића

1 min read

Катнић и Лазовић

Специјално државно тужилаштво (СДТ) подигло је оптужницу против бившег главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића и некадашњег официра полиције Зорана Лазовића.

То је за портал Дан потврдила Марија Раковић, самостална савјетница за односе с јавношћу Вишег суда.

Миливоје Катнић и Зоран Лазовић ухапшени су у недјељу ујутро 14. априла по налогу Специјалног државног тужилаштва. Терете се за учешће и стварање криминалне организације и злоупотребу службеног положаја.

Лазовићев бранилац, адвокат Зоран Пиперовић потврдио је раније за „Дан“ да је претходних дана у склопу истраге саслушано пет свједока махом полицијских службеника, као и један инжењер са Машинског факултета, те да је током ове недјеље планирано саслушање још неколико свједока. Пиперовић је истакао да једва чека да се оптужница подигне и да види како ће она да изгледа.

– Да коначно видимо шта им се ставља на терет и којим доказима СДТ располаже, као и како ће да образложе те доказе, а посебно исказе полицајаца и тужитељице Сање Јовићевић. Интересује ме да ли ће њихове исказе уважити или ће рећи да они нису валидни. Посебно ме занима како ће специјални тужилац образложити какву је корист Лазовић прибавио лицима која је наводно пустио у Црну Гору, казао је тада Пиперовић.

Катнић и Лазовић су ухапшени 14. априла, по налогу Специјалног државног тужилаштва. Притвор им је том приликом одређен због „опасности од бјекства и могућег утицаја на свједоке“. Тужилаштво их сумњичи за учешће и стварање криминалне организације и злоупотребу службеног положаја. Тужилаштво терети Лазовића да је формирао криминалну организацију, чији су чланови, осим Катнића, постали и специјални тужилац Саша Чађеновић и син Лазовића, агент Агенције за националну безбједност (АНБ) Петар Лазовић.

До хапшења је дошло на основу сарадње тужилаштва са Еурополом, Агенцијом Европске уније (ЕУ) за сарадњу органа за спровођење закона.

Миливоје Катнић је био главни специјални тужилац од 2015. до фебруара 2022. године, када је пензионисан. Тужилац Саша Чађеновић је био његов замјеник. Ухапшен је у децембру 2022. због наводних веза са кавачким криминалним кланом.

Зоран Лазовић је био у АНБ-у, а од 2019. до марта 2021. шеф Сектора за борбу против организованог криминала при Управи полиције. Његов син Петар био је службеник АНБ-а до јула 2022. када је ухапшен под оптужбама за стварање криминалне организације и шверц дроге.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “СДТ подигло оптужницу против Лазовића и Катнића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *