ИН4С

ИН4С портал

Милатовић потписао Закон о развојној банци, али поново упозорио на његове мањкавости

Јаков Милатовић

Предсједник државе Јаков Милатовић потписао је Закон о развојној банци, који је Скупштина усвојила након што је исти враћен на поновно одлучивање, али је поново упозорио на бројне правне и институционалне недосљедности у овом законском акту.

Упркос изнесеним разлозима и ставу Делегације Европске уније да је поновно разматрање закона прилика за Скупштину да осигура његову пуну усаглашеност са европском правном тековином и најбољим међународним стандардима, Парламент Црне Горе је опет усвојио тај акт у неизмијењеном облику.

Као што је јавност већ упозната, предсједник је 23. августа 2024. године вратио Закон Парламенту Црне Горе на поновно разматрање, уз образложење да је закон још један у низу аката који су предложени Скупштини без претходно обављеног процеса јавне расправе.

На овај начин, стручна и заинтересована јавност, као и важни актери финансијског система попут Централне банке Црне Горе, Удружења банака и међународних финансијских институција, искључене су из процеса његове припреме.

Предсједник Милатовић је тада истакао да нетранспарентност у припреми закона, уз присутност озбиљних правних и институционалних недостатака, представља значајан проблем.

Предсједник је нагласио да, поред недостатка транспарентности, постоје кључни елементи у самом закону који захтијевају додатну пажњу и ревизију.

Указао је на поистовјећивање Развојне банке са комерцијалним банкама, чиме се банци омогућава примање депозита и обављање платног промета, док се истовремено предвиђа њено изузимање из оквира закона који уређује оснивање, пословање и контролу кредитних институција. Ово представља озбиљно одступање од европских правних стандарда који осигуравају стабилност финансијског система.

Поред тога, Предсједник државе је упозорио да Закон недовољно јасно дефинише и друга важна питања, као што су: јавност рада Развојне банке, улога Централне банке у контроли њеног пословања и извјештавања, као и у именовању чланова органа управљања овом институцијом.

Недовољан степен надзора Централне банке Црне Горе као регулатора над радом Развојне банке не доприноси транспарентности нити усклађености са домаћим и европским прописима.

Предсједник државе сматра да је оснивање Развојне банке у Црној Гори потребно, али по узору на међународне стандарде, а не на нетранспарентан начин и уз законско рјешење које није у складу са најбољим европским праксама.

Имајући све наведено у виду овако дефинисан законски оквир може довести у питање финансијску стабилност и функционалност банке, те имати озбиљне посљедице по привреду и грађане.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “Милатовић потписао Закон о развојној банци, али поново упозорио на његове мањкавости

  1. MILOV GENERAL JAKOV DIREKTNO PODREDJEN PREKO 289 VISIH CINOVA GENERALU MILOVOM KOGA SMENIT NESME JER ISTI KO I PRAVOSUDJE POLICIJA PRIVREDA MEDIJI VERNOST TRADICIJA ISTINA MILOVA …DAKLE APSOLUTNA OPASNOST ZA OPSTANAK NARODA …JER SVE RADE DA NAROD NEMA KO DA ODBRANI U SLUCAJU SVETSKIH SUKOBA A CG BEZ …

  2. A bar neka se makne 20% kadra dps iz IRF. Svi su ostali i niko ih ne dira. Ni u IRF, CBCG, DRI, USTAVNI SUD I REDOVNI SUDOVI i niko ih ne dira. Laju protiv Srba, pronose fasizam. Na javnom mjestu prijete traktorijadom a Jakov se brine da koji od njih slucajno ne izgubi posao. To su veliki strucnjaci sve sto urade je na samo na stetu CG i ove parlementarne vecine. Ocigledno da je doslo vrijeme da se pojedini gradjanisti ufate u kolo sa nadasve formisanim a i dalje fasistickim dps kadrom. Sve bi da otpuste i na traktore konsu Srbi a oni u Beograd da imaju biznise. E nemalo nas braco Srbi kad smo ovako jadni. Vazno je da se otpuse srbi pripravnici po ugovoru o djelu znate kako to steti budzetu ukupno 0.08% ali tenderi, za stalno dps kadar, koncesije solaru i grantovi kao i cijene u dps marketima samo doprinose progresu ove drzave. E moj Jakove izigrace te samo zato jer si mnogo sujetan. Hvala vam sto ste svi pokazali koliko brinete o srpskom narodu kojih je 34% iako ce monstat staviit 25%. Nova partija sacinjena od mladih ljudi kojim tate nisu lopovi iz masoven vaucerske provatizacije niit ratni huskaci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *