ИН4С

ИН4С портал

Вулин: Нисам био толики противник ЕУ док је нисам упознао изнутра

1 min read

А. Х. /АТА

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин изјавио је да Европска унија има проблем са властитим кредибилитетом и да, док је није упознао изнутра, није био толики евроскептик као што је данас.
„Кад сам почео да водим техничке преговоре са ЕУ и кад сам упознао ЕУ изнутра, постао сам евроскептик. Тамошње водеће личности нису искрене. Немају искрен став када је у питању приступање“, рекао је Вулин уочи самита који ће се одржати на десетогодишњицу прве западнобалканске конференције у Берлину.

Према његовим речима, Србија једанаест година чека да ЕУ испуни своје обећање, спроведе Бриселски споразум и формира Заједницу српских општина.
Годинама уназад сам са представницима ЕУ преговарао о поглављу 35. Најпре су говорили да оно садржи само списак претходно преузетих обавеза. А потом то поглавље добија некакав властити живот и свака од земаља чланица ЕУ може у њега да дописује своје услове“, наводи Вулин.
Запитавши зашто се Србији стално постављају услови које не може да испуни, Вулин је поручио: „Реците нам једноставно: ми вас не желимо“.

Нисмо сигурни да нас ЕУ сматра својим партнером

„Ми ЕУ сматрамо својим партнером, али нисмо сасвим сигурни да ЕУ и нас сматра својим партнером. Председник (Владимир) Путин нам никада није рекао да ће Русија прекинути односе са Србијом уколико бисмо приступили ЕУ или ако водимо преговоре о приступању“, нагласио је.
С друге стране, како је навео, преговарачи из ЕУ говоре Србији да, ако не прекине односе са Русијом, неће ући у ЕУ.
„Дакле, да ли смо партнери или нисмо? Зар немамо и ми право на властите интересе?“, запитао је Вулин.
Он указује да је Србија кренула европским путем и да је то већинско мишљење српске политике, али да се и у Немачкој већинско мишљење политичара често разликује од мишљења грађана.
„Лично сам евроскептик, баш као и најмање 30 одсто Немаца, као и неколико милиона грађана ЕУ који сматрају да Европска унија не би требало да буде скуп територија, него заједница слободних нација“, истиче он.
На питање да ли може да замисли приступање ЕУ под условом да Србија призна такозвано независно Косово, а ЕУ, по свему судећи, никада неће одустати од независности Косова, Вулин је нагласио да је признавање Косова за Србију потпуно неприхватљиво.
„То је српска територија која нам је отета. Не може сада да се каже: ‘Најважније је да се Срби који тамо живе пацификују и да им се дају некаква права’. Европа не жали ни новац ни друга средства да би поново успоставила границе Украјине. Због чега то не важи када је у питању Србија?“, наводи Вулин.

Брисел се понаша као да је Косово независна држава

Подсетивши да су Европа и НАТО својевремено гарантовали опстанак Савезне Републике Југославије, а да је онда наједном формиран савез Србије и Црне Горе, па да је и тај савез престао да постоји, Вулин је поставио питање „зашто се увек све ради на штету Србије“.
Подсетио је и да пет држава чланица ЕУ нису признале Косово.
„Дакле, ко поставља услове? Највеће земље ЕУ? Бриселска администрација? ЕУ и Брисел се понашају као да је Косово независна држава. А ипак нико није недвосмислено изјавио: ‘Морате да признате Косово’. Онда би требало и да буду тако поштени да то и експлицитно формулишу. Након тога ћемо видети шта нам је даље чинити“, каже Вулин.
Према његовим речима, председник Србије Александар Вучић залаже се за самосталну српску спољну политику.
„Наша је одлука да будемо војно неутрални и да сами доносимо одлуку о томе ко су наши пријатељи. Ту спадају сви они који немају никакве војне претензије према Србији и који макар покушавају да поштују српске интересе“, истакао је он.
Како је рекао, водимо реалну политику и не верујемо да ће Немачка или САД икада признати грешку коју су починили када су 1999. бомбардовали Србију.
„Међутим, ми се нећемо правити као да се то није догодило“, напоменуо је Вулин.

БРИКС реална алтернатива Европској унији

Упитан да ли би приступање БРИКС-у могло да буде опција за Србију, он је рекао да ће Србија бити присутна у Казању и да би било неодговорно када не бисмо испитали све могућности, па и чланство у БРИКС‑у.
„Ако је БРИКС атрактиван и за друге земље, на пример за Емирате или за Саудијску Арабију или за Турску, зашто би то требало да буде другачије у случају Србије? Не постоји никаква сумња да је БРИКС постао реална алтернатива Европској унији“, рекао је он.
О томе да ли будућност припада Западу или не-Западу Вулин истиче да будућност припада вредностима читавог човечанства, свеједно да ли су на географском Истоку или на географском Западу.
„Ми Срби верујемо у традиционалне вредности: Бог, нација, породица. У њих верују људи широм света. Међутим, имамо осећај да у многим земљама преовладава политика по којој Бог не постоји, која нацију сматра реликтом прошлости, а породица је непотребна. Ја сам политичар левице и верујем у социјалну правду“, рекао је он у интервјуу за Берлинер цајтунг.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Вулин: Нисам био толики противник ЕУ док је нисам упознао изнутра

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *