ИН4С

ИН4С портал

(ВИДЕО, ФОТО) Делегација Уједињеног равногорског покрета обишла Цетињски манастир и гробове Николе Каваје и Ђорђа Божовића Гишке

1 min read

Група официра и подофицира Уједињеног Равногорског Покрета, предвођена Војводом Милетом Павићевићем Чичом и Командантом Српске Краљевске Војске у Отаџбини Драганом Васиљевићем, јуче је обишла гробно мјесто легендарног српског командоса Николе Каваје на Цетињу, цјеливала мошти Светог Петра Цетињског у Цетињском манастиру, обишла гробно мјесто Команданта Српске Гарде Ђорђа Божовића Гишке као и Цркву Светог Николе у селу Безјово- Кучи испред које се налази гроб Команданта Гишке.

На гробу Николе Каваје

Том приликом су сви присутни упалили свијеће за СПАС душе два српска великана чије смо гробове обишли, кажу из јучерашње делегације и наглашавају да је „све је урађено на крајње културан и цивилизован начин без иједне провокације како и приличи српским војницима!

Ђурашковић стрекнуо од „Лица у униформи“

Ипак, иако су како приличи обишли Цетињски манастир и гробље, засметали су првом човјеку Цетиња Николи Ђурашковићу, који је „панично“ објавио твит, како су пред Цетињским манастиром „лица у униформама“, те позвао полицију да „хитно реагује“.

Ђурашковић тврди да је то скандалозно и смишљено провоцирање грађана Цетиња.
– Чему служе припадници полиције који бораве испред Цетињског манастира? Ко ће бити одговоран ако дође до инцидента, јер актери ових провокација то прижељкују и свјесно изазивају? – питао је Ђурашковић.

Испред Цетињског манастира

Он је позвао Министарство унутрашњих послова и Управу полиције да хитно реагују, истраже овај догађај и процесуирају актере.

– Посљедице будућих, сличних, провокација могу бити веома опасне. Онако како деценијама штитите оне који газе све црногорске, заштитите и грађане Цетиња, не физички јер се умијемо бранити, него од бруталних насртаја и провокација овог типа на наше име, нацију и културу. Цетињани и Црногорци чувају мир и поштују права свих, па и оних који их нама више од сто година ускраћују али све има свој праг толеранције – закључио је Ђурашковић.

На Цетињском гробљу

Подсјетимо, Српски јунак и борац Ђорђе Божовић Гишка је погинуо на ратишту код Госпића, 1991. године, под неразјашњеним околностима. Његова Српска гарда тада је била ушла у дубину хрватске територије.

На гробу Ђорђија Божовића Гишке

Према званичној верзији, он је напуштен од три тенка тадашње ЈНА који су се, умјесто да му чувају одступницу, из до данас нејасних разлога, једноставно повукли. Гишка је тог 15. септембра 1991. године, дан прије 36. рођендана, више пута напустао заклон позивајући помоћ. Кад се посљедњи пут нашао на брисаном простору, погођен је са три хица. Умро је на рукама свог синовца, такође борца Српске добровољачке гарде, Милована Мићковића, једног од свједока његове погибије, који је и сам тада био рањен.

Никола Каваја, највећи југословенски дисидент, “државни непријатељ број један” у комунистичкој Југославији, четвороструки атентатор на Јосипа Броза Тита. Велики борац за Српство. 

Црква Св.Николе на Безјову-Кучи испред које је сахрањен Командант Гишка

Из делегације која је јуче обишла српске светиње и гробове, истичу да посебну захвалност дугују „часној и честитој породици Мићковић која нас је, у име најближих сродника покојног Команданта Гишке угостила на Ублима (Кучи) на начин који приличи правим српским домаћинима!“

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

6 thoughts on “(ВИДЕО, ФОТО) Делегација Уједињеног равногорског покрета обишла Цетињски манастир и гробове Николе Каваје и Ђорђа Божовића Гишке

    1. Маљугане, што дочека Црна Гора, да се потомци војводе Боројевића и његових синова а који су послије Косовског боја из околине Ниша, преселили на Стари Влах код Златибора, а послије тога дошли на пусти подловћенски долац постану Италијани послије вјекова српства. Чији су гробови око Влашке цркве коју су Боројевић и синови подигли, турски, млетачки или српски? Ако ћемо гледат кроз ваше црне мисли, а изгледа а ћемо морат, ви сте досељеници, „Нишлије“, ви нијесте своји на своме доме. Знамо вас, Цуце као највећи монтенегрински “ стожер“ у Црној Гори тзв Велике Цуце досељеници са Романије, Мале Цуце Кучи??? А данас Калбрези???? Срамоте једне досељеничке!

  1. Da je Kavaja htio da ubije Tita uradio bi to, jer ga je bilo ko mogao smaknuti, bez obzira na obezbeđenje, prilikom govora, ali žao život. Kavaja je bio i u partizanima, isto kao i Jovović i samo slu pričom stvorili tobožnja djela. O Giški neka kaže Udba. Ovi Ravnogorci sve iz komunističkih porodica. Malo je pravih četnika, pravih vojvoda.

    6
    7
    1. Е сад га „прећера“, па били су партизанима, што је ту спорно, тајанствено, није јасно, били док није почео мучки напад комуњара на националисте. Исто као што су многи равногорци били у партизанима док није наређено да се нападну националистичке јединице, појединци који се нијесу сврставали ни на чију страну, симпатизери краља, учени људи, чланови њихових породица од дјетета до старца итд. Сад ти смета и Благоје Јововић који је убио Павелића у Аргентини? Монтенегрини, Монтенегрини, усРаше мале недозреле!

      10
    2. Bilo ko je mogao da ubije Tita? Pa njega je sami Staljin jurio godinama da ga smakne uz najbolje agente pa nije uspio. Tita koji je imao obezbijeđenje u kilometarskim krugovima. Kakve olake izjave i kakvo omalovažavanje patriota koji su stavili svoje i živote svojih porodica na kocku da bi dali otpor i pokazali da srpstvo nije mrtvo. Da provedeš nedelju dana u hotelu dosadilo bi ti, a ne kao Kavaja da robijaš tolike godine zbog svojih ubjeđenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *