ИН4С

ИН4С портал

Председнику НВО из Бањалуке поново одбијен захтев за улазак на Косово и Метохију

фото: ТАНЈУГ

Председнику Одбора за помоћ Косову и Метохији, невладине хуманитарне организације из Бањалуке Милораду Арлову Приштина је поново одбила захтев и молбу да му се укине забрана и дозволи слободан улазак и дводневна посета покрајини.

Арлов је по плану требало данас и сутра да присуствује Храмовној слави Пећке патријаршије Покров Пресвете Богородице заједно са домаћином славе министрим безбедности у Савету министара БиХ Ненадом Нешићем који је прихватио домаћинство на предлог Арлова и Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке.

„Ово је 15 пут да су одбили мој захтев да слободно уђем на Косово и Метохију, која траје од 26. јуна 2020.године. Од 26. јуна 2020. године до данас девет пута сам враћан са адмистративног прелаза Јариње и 15 пута одбијан писменим путем за верску и хуманитарну посету КиМ“, рекао је Арлов, наводи се у саопштењу Одбора, пренео је Танјуг.

Како је додао, само ове године Канцеларија за КиМ, владе Србије и Одбор за помоћ Косову и Метохији подносили су пет пута захтев и молбу: у јануару, за Васкрс, Видовдан, Преображење и сада за славу Пећеке патријаршије за верску и хуманитарну посету Космету и сваки пут је одбијен.
Као и више пута до сада, Одбор је послао молбу и писмо шефици Унмика у Приштини Каролин Зијаде да помогне улазак за верску и хуманитарну посету Арлову.

Шефици Унмика скренули су пажњу да је тим актом нарушена слобода кретања која је свима загарантована Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, додаје се.

Арлов је планирао у току дводневне посете Космету посети Дневни центар „Подржи ме – 9.јануар“ у Косвској Митровици, децу и младе са потешкећама у развоју на северу КиМ.

Наредну молбу ће поднети почетком новембра за тродневну посету од 8. новембра за Митровдан Храмовну славу Косовске Митровице и Ктиторску славу Пећке патријаршије 10. новембра Св. Арсеније Сремац, пренео је Спутњик.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *