ИН4С

ИН4С портал

То је нама наша борба дала: Одобрили откуп потраживања Ђукановићевој фирми без података о повезаној компанији

1 min read
Huffington Post Đukanović

"Забринути", Блажо и Мило Ђукановић

Фирма ББ Солар, у којој половину власништва има Блажо Ђукановић, октобра 2020. године тражила је од Инвестиционо развојног фонда (ИРФ) факторинг од 1,5 милиона еура, али није доставила потребне финансијске податке за повезану фирму капитал Инвест, иако је то првобитно био захтјев инвестиционо кредитне институције.

То се наводи у допису Акције за социјалну правду (АСП).

Из АСП су подсјетили да је ове седмице у Скупштини изгласан закон да се у Развојну банку трансформише ИРФ.

„ИРФ је годинама већином служио за финансирање бизниса партијски, непотистички и интересно повезаних, док су за хиљаде обичних грађана позајмице код ИРФ за њихове пословне идеје практично биле мисаона именица. Пласмани ИРФ-а знатно су повољнији од комерцијалних банака“, наводе из АСП.

Упркос недостављању финансијских података за Капитал Инвест (Capital Invest), гдје је Блажо Ђукановић потпуни власник, ИРФ је одобрио факторинг (откуп потраживања) за ББ Солар.

Та фирма је тада преко подгоричког Новог Волвокса (Volvox) био уведен у вишемилионски посао постављања струје на дионици аутопута Смоковац-Матешево, а о чему се сазнало годину касније.

„Након што је ББ Солар упутила средином октобра 2020. године захтјев за факторингом од 1,5 милиона, из ИРФ-а су маил комуникацијом назначили листу докумената, које је потребно доставити. Поред осталога, то је укључивало низ финансијских докумената и за повезана лица за последњу пословну годину, а не само за подносиоца захтјева, као и пресјеке биланса за годину подношења захтјева“, појашњава АСП у допису.

ББ Солар: Не дајемо билансе Капитал инвеста

Из ББ Солара су АСП-у одговорили да никад не дају билансе Капитал инвеста.

„Ни прошли нисмо давали билансе вама, јер је то потпуно одвојена прича која нема повезаности суштинске са ББ Соларом. Такође, та фирма нема економску активност и не остварује приходе из пословања већ неко вријеме“, навели су у мејл одговору из ББ Солара, гдје млађи Ђукановић дијели власништво са Игором Бурзановићем.

Надаље су казали да могу да доставе само званичне билансе од прошле године без пратеће документације,

„Сматрамо да ову фирму не треба да сагледавамо као повезано лице ББ Солара, јер је то потпуно друга прича једног од власника и, понављамо, нема никакве пословне повезаности са ББ Соларом. Надам се да је тразумијете да су то пословно раздвојене компаније“, додали су у мејл одговору из менаџмента ББ Солара.

Ђукановићев бизнис био финансијски подржан кроз знатно повољније позајмице

Подсјетимо, крајем новембра 2020. године ИРФ је одобрио 1,5 милиона факторинга фирми ББ Солар, иако није достављена комплетна документација, односно подаци за повезану фирму Капитал Инвест.

Годину касније, ББ Солар је од ИРФ затражио нови факторинг од милион еура, када поново није достављена документација за Капитал Инвест, али је тада наведено да стручна служба ИРФ-а по потреби може тражити податке за повезана лица.

И тај факторинг је одобрен, а убрзо је његов лимит смањен на 600 хиљада, јер је то био услов да ББ Солар од ИРФ добије одвојени краткорочни кредит за ликвидност од ИРФ од пола милиона еура.

Нових 800 хиљада еура факторинга ББ солар је тражио и прошле године, а његова повезана фирма ББ Хидро је прије пар година од ИРФ добила и кредит за градњу мале хидоелектране у Колашину.

На начин бизнис млађег Ђукановића знатно је био финансијски подржан кроз знатно повољније позајмице и откупе од државног инвестиционог фонда.

Власништво у Капитал Инвесту је на Блажа Ђукановића пренио његов отац Мило Ђукановић, а ова фирма је у јавности највише позната по одобреном кредиту од 1,5 милиона од лондонске Пиреус банке, којим је старији Ђукановић купио акције у Првој банци, касније их препродао по вишеструко већој цијени и зарадио први милион.

Питање зараде првог милиона старијег Ђукановића одавно је предмет бројних контроверзи, а тиме се бави и тужилаштво, али нема много информација о тужилачкој истрази и у којој је фази.

РТЦГ

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *