ИН4С

ИН4С портал

Породица четири године тражи тијело убијеног Спахића: „Мој син је жртва тадашњег тужилаштва и система“

1 min read

Адис Спахић

Сјутра ће четири године како је нестао мој син Адис Спахић, који није имао криминални досије, а ми још не знамо гдје је његово тијело. Мислим да нам надлежни дугују истину о томе, јер он није био колатерална штета, него жртва тадашњег тужилаштва и система који је то одобравао.

То је јуче “Вијестима” казала Баранка Мирсада Спахић, која од 14. октобра 2020. године покушава да сазна истину о убиству свог сина, барског фризера.

Спахић је тог дана убијен у даниловградском насељу Стањевића Рупа.

Плаћеници кавачког клана ликвидирали су га након што је до куће једног од њих, Ратка Живковића, довезао свог шуру – високорангираног члана њима супротстављеног шкаљарског клана, Дамира Хоџића.

“Послије извјесног времена, тачно 18. августа 2021. године, полицајац Милорад Жижић и специјални тужилац Саша Чађеновић су нас звали на разговор да нам кажу да је убијен, а за утјеху – да није мучен и да не знају где је тијело, али да обећавају да ће га наћи. Тада су нам рекли да су га убили Вељко Беливук и Марко Миљковић и њихова група. Касније смо сазнали да су имали забрану уласка у Црну Гору”, казала је она, пишу Вијести.

Спахић додаје и да је накнадно сазнала да су та двојица београдских криминалаца у Црну Гору улазили “уз сагласност државних органа”.

За мог сина кажу да је колатерална штета, а ја мислим да је он невина жртва тужилаштва и система који је то одобравао. Мој син није био дио, нити циљ те криминалне групе. Тог дана је само одвезао шуру на одређено мјесто, гдје му је он рекао, и кобно се завршило. У међувремену смо сазнали да његов шура јесте био дио криминалне групе, једне од тих супротстављених, али нам нико не објашњава зашто је Адис изгубио живот, кад он, једноставно, није припадао том свијету”, казала је Спахић.

Мајка убијеног Баранина поручила је надлежнима да су породици Спахић дужни истину о том злочину:

“Све што знамо је да је 31 особа оптужена због убиства Адиса и његовог шуре, али немамо сазнања да ли се тај предмет помакао са почетне тачке. Не знамо ни смијемо ли очекивати да кривици буду кажњени, и када би се то могло догодити, а вријеме пролази. Прошле су већ четири године како нам нико није рекао гдје да тражимо тијело нашег Адиса, ако они већ не могу да га пронађу. Због тога понављам, надлежни су нам дужни истину о томе како би могли да га сахранимо, да почива у миру, а главни специјални тужилац Владимир Нововић ми улива наду да ће нам и открити истину”.

Појаснила је да су на три мјеста ишли да траже остатке њеног сина, скупа са истражитељима и форензичарима…

“Требало је издржати ишчекивање да ли ће се, док багерима копају, негдје појавити макар кошчица мог сина, како би је узели и однијели у гроб који смо му купили када су нас обавијестили да је убијен”, казала је она.

Двоструко убиство

Тијела убијених Барана Хоџића и Спахића припадници кавачког клана првобитно су затрпали у јаму у даниловградском селу Загреда, на плацу који је током планирања ликвидација купио вођа кавчана Радоје Звицер, али су њихова тијела извадили исте ноћи и пренијели их на друго мјесто, а потом су то учинили још једном.

То пише у списима Специјалног државног тужилаштва (СДТ) које од 19. јула прошле године не одговара на питања јесу ли у том селу тражили посмртне остатке шкаљарца Хоџића и његовог зета Спахића, који није имао криминални досије.

Детаље о томе СДТ је написало у оптужници коју је крајем јула 2024. потврдио Виши суд у Подгорици.

Хоџић и Спахић ликвидирани су након што су дошли са Милем Радуловићем на наводни састанак.

Тужиоци тврде да је Хоџића убио Марко Килибарда, и то док га је обореног на поду држао Вељко Беливук, а више њих ликвидирало је Спахића.

Према списима СДТ-а, у тој кући сачекали су их Живковић, Марко Килибарда, Александар Пауновић, Стеван Краљевић, Вељко Беливук, Небојша Јанковић, Марко Миљковић, Дејан и Благоје Гашић и још тројица припадника организоване криминалне групе кавачки клан, чији надимци на криптованој Скај апликацији су Роси, Кортез и Дом.

Тужиоци објашњавају да је Живковић, првобитно, по Звицеровом налогу, данима наговарао Радуловића да дође на састанак, како би га намамио у клопку.

Према списима, Живковић је тог дана сачекао Радуловића, Хоџића и Спахића код спушког млина, након чега је Радуловић ушао у његов аутомобил, а друга двојица су их пратила “аудијем А4” до куће у Стањевића Рупи.

За убиства Хоџића, његовог зета Спахића и Радуловића, тужилаштво терети Радоја Звицера и 30 чланова његове крими екипе.

Тужиоци тврде да су чланови те криминалне организације постали Милан Вујотић, Слободан Кашћелан, Ненад Нено Калуђеровић, Беливук, Миљковић, Краљевић, Владимир Вучковић, Ратко Живковић, Јанковић, Дарко Прелевић, Дарко Перовић, Килибарда, Пауновић, Милан Кнежевић, Александар Драгићевић, Зоран Кажић, Александар Љумовић, Радоје Живковић, Драган Кнежевић, Благоје Гашић, Дејан Гашић, Никша Перовић, Милош Радоњић, Петар Ђуровић, Раде Гаровић, Мерсудин Чалаковић, Никола Спасојевић, Радован Мујовић, Борко Бешовић и Бојан Бешовић.

Оптужницом је представљено да је Звицер крајем јула 2020. године наредио отмицу Хоџића јер је сматрао да је као један од блиских сарадника претходно убијеног Алана Кожара, знао гдје је овај скривао новац и дрогу.

У оптужници су наведене улоге свих у том злочину, а из тужилачких списа произилази да је Калуђеровић преко тада криптоване Скај апликације савјетовао Кашћелана да се тијела убијених Хоџића и Спахића “спале аутомобилским гумама и ради уклањања биолошких трагова сипају киселина и димер у унутрашњост њиховог возила, којим су дошли на наводни састанак и којим возилом су њихова крвава тијела превезена након убиства…”

Истог дана када су убијени Хоџић и Спахић, Калуђеровић нешто послије 20 часова јавља Звицеру да је код лимара.

Он му објашњава да лимар не узима ауто “с вољом”, па потом каже шта да чине ови који довозе аутомобил.

“Да нам се доведе ауто на улицу да скрене према Ријеци Црнојевића и да га момак паркира после 100 м, нека ради али да га доведе око 18:40, јер га лимар узима, ја чистим и то је то”, поручивао је Калуђеровић, који је у бјекству.

Беливук поручио да деру Црногорце

О убиству Спахића и Хоџића, Беливук је са члановима своје криминалне групе разговарао преко Скај апликације, произилази из транскрипата које је црногорским и српским истражитељима раније доставио Еуропол.

Према тим документима, пар сати након ликвидација у Спужу, у 19.55 сати, Беливук снима поруку тада отетом Лазару Вукићевићу:

“Имаш среће што ми овдје деремо ове глупе Црногорце, па не можемо ми”, објашњава Беливук зашто није у Ритопеку са екипом која је отела, мучила и убила Вукићевића.

У истој поруци помиње Пљевља, а сат и по касније шаље другу у којој тражи детаље мучења Вукићевића и говори им “уморни смо, прљави смо, смрдимо”, а онда и да су још у чизмама. Тада је и препричао како су убили Хоџића, којег назива Касап, и његовог зета.

Тада су, како се сумња, београдски плаћеници кавачког клана у Црну Гору ушли илегално.

Три мјесеца након двоструког убиства у Спужу и отмице Радуловића, Беливук и Миљковић легално су ушли у Црну Гору, а тадашњи помоћник директора полиције Зоран Лазовић поручио је да нема потребе да се страхује од присуства те двојице држављана Србије јер их инспектори тадашњег Сектора за борбу против организованог криминала, којим је управљао, “држе на оку” 24 сата…

“Ако нијесу непријатељи Црне Горе, нема потребе да од било кога страхујемо”, рекао је Лазовић неколико мјесеци прије него је СДТ саопштило да управо њих сумњиче да су три мјесеца прије скидања забране у Црној Гори починили двоструко убиство.

Лазовић је у међувремену ухапшен, а СДТ га терети да је на захтјев Радоја Звицера, који му је пренио његов син, такође ухапшени Петар Лазовић, скинуо забрану уласка Беливуку и Миљковићу.

Извор: Вијести 

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *