ИН4С

ИН4С портал

Вучевић данас на самиту Берлинског процеса

Вучевић Шолц

У Берлину ће данас бити одржан самит „Берлинског процеса“ на којем ће учествовати предсједник Владе Србије Милош Вучевић, а домаћин скупа биће њемачки канцелар Олаф Шолц.

Данашњим самитом у Берлину обиљежава се десет година овог процеса, а на јубиларном скупу учествоваће и предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Како је саопштено из Владе Србије, премијер Вучевић ће у оквиру Берлинског процеса учествовати на панелима посвећеним регионалној сарадњи и заједничком регионалном тржишту, као и Зеленој агенди, повезивању и енергетици.

Шолц ће, како се очекује, званично отворити самит заједно са Урсулом фон дер Лајен, а потом ће одржати два радна састанка и радни ручак на којима ће са учесницима разговарати о темама као што су регионална сарадња и заједничко регионално тржиште, зелена агенда за Западни Балкан, а тема ће бити и будућност Берлинског процеса.

Предвиђено је, према најави из њемачке владе, да се потпише Декларација подршке Акционом плану о заједничком регионалном тржишту, као и Споразум о приступу високом образовању.

Вучевић је уочи Самита рекао да је Берлински процес значајан за регионалну стабилност, као и да је уз мањи или већи успјех остварио резултате који нису за потцјењивање, те да је Србији важно све што доприноси стабилизацији региона, све што нас удаљава од сукоба и што доноси бенефит за грађане, што ствара услове за раст плата и пензија.

Он је додао да у Берлин иде, не са страхом, већ са дозом опреза, јер, како је рекао, увијек постоји опција да неко и тај скуп искористи за неку оптужбу на рачун Србије.

Премијер је изразио забринутост да би могла да се догоди и нека нова провокација Приштине, али се, како је рекао, нада да тога неће бити.

Вучевић је додао да ће и предсједник привремених приштинских институција Аљбин Курти такође бити у Берлину, да нема билатерални састанак са њим, али да ће бити у формату где ће се налазити заједно.

Берлински процес је покренут 2014. године на иницијативу тадашње њемачке канцеларке Ангеле Меркел и од тада се самит одржавао у разним градовима, у Лондону, Паризу, Бечу, Познању… На самиту, који се одржава најмање једном годишње, састају се лидери Западног Балкана и њихови партнери, уз присуство представника институција ЕУ, међународних финансијских институција и цивилног друштва.

(РТ Балкан)

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

23 thoughts on “Вучевић данас на самиту Берлинског процеса

  1. Vucevic ce u Berlinu stititi i boriti se za interese Srbije i srpskog naroda, regionalna saradnja je vazna, akcenat se stavlja na istu sto je dobro-

    87
  2. Njegovo prisustvo na panelima posvećenim Zelenoj agendi pokazuje Vučevićevu svest o važnosti zaštite životne sredine i unapređenja ekoloških politika u Srbiji.

    76
  3. Vučević aktivno doprinosi procesu evropskih integracija kroz učešće na samitu, pokazujući spremnost Srbije da ispuni evropske standarde i unapredi odnose sa EU.

    61
  4. Vučevićev angažman na temu energetske sigurnosti ukazuje na njegovu posvećenost traženju dugoročnih rešenja koja će osigurati energetsku nezavisnost Srbije.

    52
  5. Vučevićev aktivan doprinos na panelima o regionalnoj saradnji i ekonomiji pokazuje da Srbija igra ključnu ulogu u povezivanju zemalja Zapadnog Balkana.

    89
  6. Njegovo učešće na ovom značajnom skupu potvrđuje da je Vučević posvećen jačanju pozicije Srbije na međunarodnoj sceni, što je važno za dalji napredak zemlje.

    51

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *