ИН4С

ИН4С портал

Састанак лидера држава Западног Балкана и представника ЕУ: Шолц на улазу дочекао све госте, осим Раме који је каснио

1 min read

Спајић и Шолц, Фото: Данијела Ласица

Састанак лидера држава Западног Балкана и представника Европске уније (ЕУ) у оквиру Берлинског процеса почео је данас у Берлину.

На самит су дошли премијер Црне Горе Милојко Спајић, Србије Милош Вучевић, Сјеверне Македоније Христијан Мицкоски, Хрватске Андреј Пленковић, Албаније Еди Рама, Косова* Аљбин Курти, Мађарске Виктор Орбан, предсједавајућа Савјета министара Босне и Херцеговине (БиХ) Борјана Кришто, предсједница Европске комисије (ЕК) Урсула фон дер Лајен.

Домаћин им је њемачки канцелар Олаф Шолц.

Шолц је на улазу дочекао све госте осим Едија Раме, који је каснио.

Берлински процес је покренут 2014. године, на иницијативу тадашње њемачке канцеларке Ангеле Меркел, као формат за регионалну сарадњу и подршку приближавању региона ЕУ.

Канцелар Шолц ће са учесницима разговарати на два радна састанка, као и на радном ручку, а теме ће бити „Регионална сарадња и јединствено регионално тржиште“, „Зелена агенда за Западни Балкан, повезивање и енергија“, као и будући планови Берлинског процеса.

Шест партнера са Западног Балкана ће, уз то, потписати и заједничку декларацију о новом Акционом плану за јединствено регионално тржиште, као и споразум о мобилности „Access to Study“.

На крају самита планирана је заједничка конференција за новинаре канцелара Шолца и предсједнице Европске комисије, преносе Вијести.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *