ИН4С

ИН4С портал

Милатовић о пријави АСК-а: Нисам прекршио закон

1 min read

Јаков Милатовић

Предсједник државе Јаков Милатовић негирао је наводе из пријаве упућене Агенцији за спрјечавање корупције од 30. септембра 2024. године, да је у току радног времена говорио на прес конференцији листе „За бољу Подгорицу – Јаков Милатовић“ и тиме наводно прекршио Закон о финансирању политичких субјеката и изборних кампања.

„Специфичност обављања Уставом утврђених надлежности Предсједника Црне Горе подразумијева цјелодневно организовање свакодневних активности, које није могуће уклопити у оквиру стандардног радног времена. Указујем да је непосредним избором од стране грађана, Предсједнику државе повјерено вршење дијела послова извршне власти те да се ради о изабраном а не запосленом лицу, без обзира што му припадају одређена права по основу рада (зарада, одмор и сл)“, истакао је Милатовић.

Напомиње да радно вријеме Предсједника није унапријед дефинисано нити прописом нити уговором о раду и, самим тим, није могуће кршење радног времена на начин како се то наводи у пријави.

Тог, као и сваког другог дана, своју сатницу је, напомиње Милатовић, организовао у складу са дневним предсједничким обавезама и учествовање на наведеној конференцији за штампу ни на који начин није утицало на ажурност и квалитет њиховог вршења.

„Напомињем да на предметном догађају нисам говорио као предсједник Црне Горе, да сам то урадио у паузи између планираних радних обавеза, те да том приликом нисам прекршио нити један пропис“, истакао је Милатовић.

Он је негирао и пријаву АСК-а у којој је наведено да је, као Предсједник Црне Горе, у просторијама државне институције имао обраћање које је објављено на Yоу тубе каналу 24. септембра 2024. године, у циљу наводног фаворизовања листе „За бољу Подгорицу – Јаков Милатовић“.

„Увидом у садржину мог обраћања, које је јавно доступно, могуће је недвосмислено утврдити да њиме ни на који начин нисам позвао грађане и грађанке да гласају одређену изборну листу већ напротив – да подрже оне за које сматрају да дијеле њихову визију развоја Подгорице. На тај начин, као Предсједник Црне Горе, желио сам да својим обраћањем мотивишем грађане да на протеклим изборима слободно искажу свој политички став и тиме допринесу афирмацији демократије“, истакао је предсједник Милатовић.

Поздравио проактиван приступ невладиног сектора у праћењу изборног процеса, охрабрујући га да неселективно спроводе своје активности.

Милатовић је исказао очекивање да ће очигледни примјери функционерске кампање извршне власти на државном и локалном нивоу, који су пратили протекле изборе у Подгорици, у наредном периоду завриједити пуну пажњу надлежних институција и невладиних организација.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *