ИН4С

ИН4С портал

У Јабланици пронађена посљедња жртва

Пронађено је посљедње тијело жртве разорних поплава за којом се трагало у Доњој Јабланици, потврдио је за Н1 Сабахудин Спаховић из Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ).

Како је речено за Н1, тијело је пронађено у Грабовичком језеру приликом чишћења и ријеч је о женској особи.

„Тијело је пронађено код Грабовичке бране. Радници Електропривреде који су чистили смеће су пронашли тијело и о томе обавијестили нас и полицијске службенике. Одмах смо изашли на терен, утврдили да се ради о људском тијелу и идентификовали смо га и даље су полицијски службеници обавили свој посао. Ово је све много тешко, али опет нам је и драго што је пронађена и посљедња жртва којој ће се сјутра клањати колективна џеназа“, поручио је Спаховић.

Проналаском посљедње жртве у Јабланици број страдалих у разорним поплавама на овом подручју износи 19, а у Коњицу четири. У Коњицу се још трага за једном несталом особом.

Када говоримо о страдалима у поплавама тај број износи 26 (Јабланица 19, Коњиц четири и Фојница три особе). Поплаве су захватиле и Крешево и Кисељак, али на сву срећу у тим мјестима није било страдалих.

Форензичар из Требиња Дражен Дамјанук је заједно са колегом из Фоче Борисом Пејићем урадио обдукцију над жртвама катастрофалних поплава у Доњој Јабланици и Бутуровић Пољу код Коњица.

Форензичари: Ниједна жртва у Јабланици и Коњицу није умрла класичним утапањем

Како је за Н1 рекао Дамјанук он је урадио 11, његов колега Пејић девет обдукција. Дамјанук је рекао да обдукцијом ни код једне жртве није утврђено класично утапање.

„Ниједна жртва није имала класично утапање водом. И колега Пејић и ја смо очекивали да ће то бити узрок. Знали смо да ће бити механичких повреда (ломова, удараца), али код ових жртава је смрт наступила запушењем муљем и земљом, не водом. Јер нико се није утопио у језеру или ријеци, него запушењем свим тим блатом које се сливало низ ту лавину која је ишла према Бутуровић Пољу и Јабланици. Било је механичких повреда код неколико тијејла усљед обрушавања зидова, плафона и стијена, то су изузетно тешки предмети који су падали по њима“, појаснио је доктор Дамјанук.

Иако су досад у свом послу имали много тешких случајева, ови су им били посебно емотивни поготово уколико се у обзир узме прича свих страдалих особа.

„Ужасно је потресно, страдале су комплетне породице. Радио сам обдукцију брачног пара што су пронађени загрљени, а колега Пејић над трудницом која је била у високом степену трудноће“, прича нам Дамјанук.

Како каже, боравио је на терену на којем је могао свједочити само катаклизми.

„То је велика катаклизма у Доњој Јабланици, попут оне након земљотреса у Турској. На терену гробна тишина, катастрофа. То се не може ријечима описати нити сликом приказати, права катаклизма“, поручио је Дамјанук.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *