ИН4С

ИН4С портал

Иран: Не желимо рат, али га се не плашимо

1 min read

Иран тежи миру, али је спреман за рат и не плаши га се, рекао је ирански министар спољних послова Абас Аракчи на заједничкој конференцији за новинаре са ирачким колегом у Багдаду.

Он је истакао да ће Техеран ће уложити напоре да успостави мир у Појасу Газе и Либану, објавио је Телеграм канал иранске владе, преносе РИА Новости.

„Апсолутно смо спремни за ратно стање, не плашимо се рата. Међутим, ми не тежимо рату, ми тежимо миру и уложићемо напоре да (успоставимо) праведни мир у Гази и Либану“, рекао је он.

Израел је обећао узвратни ударац након што је Иран првог октобра спровео масовни ракетни напад као одговор на убиство високих званичника Хамаса, Хезболаха и једног генерала Корпуса гарде исламске револуције, тврдећи да ће одговор Тел Авива бити „смртоносан, прецизан и изненађујући“.

Иран је тврдио да је гађао само војне објекте, а извештаја о цивилним жртвама у Израелу није било. Једина пријављена жртва био је Палестинац који је наизглед усмрћен остацима иранског пројектила.

Амерички Ен-Би-Си њуз је, позивајући се на америчке званичнике, јуче јавио да је Израел сузио списак могућих иранских мета и да би напад могао да се догоди ових дана.

Неки израелски званичници су тражили да одговор буде посебно жесток и да потенцијално укључи напад на иранска нуклеарна постројења, док САД настоје да ограниче одговор Израела како би се избегла даља ескалација сукоба на Блиском истоку.

РТ

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *