ИН4С

ИН4С портал

Дачић и Пинтер разговарали о ирегуларној миграцији и унапређењу процедуре на граничним прелазима

ФОТО ТАНЈУГ/ ОМК МУП РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ/ бс

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је данас са мађарским колегом Шандором Пинтером разговарао о успесима досадашње борбе против илегалних миграција, о даљој сарадњи у тој области и о убрзању протока на граничним прелазима.

Дачић је након састанка са Пинтером на граничном прелазу Хоргош рекао новинарима да је резултат који су заједнички постигла два министарства и две полиције у заустављању великог миграторног таласа и великом смањењу броја ирегуларних миграната, истицан у више наврата од стране европских званичника.

„Сходно томе су и неки капацитети које смо и раније имали затворени, зато што нема више таквог броја миграната. Али се пажња увек мора обратити зато што је то потенцијално увек ризик“, напоменуо је Дачић.

Он је додао да је питање илегалних миграција и бизнис, за организоване криминалне групе и због тога те групе траже друге руте.

„Зато су сада други правци оптерећенији и то наравно за нас подразумева обавезу већег контрола границе према Босни и Херцеговини и Хрватској, и тако даље“, рекао је он.

Дачић је рекао да је са Пинтером разговарао и о томе како да учини да задржавање на граничним прелазима буде мање и да се побољша проток људи и робе.

„Разговарали смо о томе како да учинимо да то буде ефективније, како да учинимо да има што мање задржавања, да овде проток људи, робе, како да буде и путничких и теретних возила, а не можемо само да говоримо о друмском саобраћају, него морамо да говоримо и о железничком саобраћају“, рекао је министар.

Он је додао да ће то ускоро бити и тема, наводећи да ће исто тако имати и потребу да разматрају нове облике граничне контроле, када је реч о новим капацитетима, односно модернизације пруге.

„Имамо заједничке предлоге како да унапредимо рад, било да се на овим мањим прелазима продужи радно време када је то потребно. Да видимо ако Европска унија нема ништа против, да направимо сличан однос и сличан систем као на прелазу према Северној Македонији, то значи да буде једно заустављање, једна контрола и српске и мађарске стране како бисмо што више убрзали саобраћај“, рекао је Дачић.

Он је додао да су разговарали и о судбини пројекта за контролу уласка у ЕУ, подсећајући да би он требало да почне 10. новембра али да је најављено одлагање јер поједине земље нису на то спремне. Навео је и да га је Пинтер информисао о томе да ће ускоро имати састанке на ту тему.

„Да ли ће то бити померено за неку недељу, за неки месец или можда за следећу годину – видећемо. То нас се тиче због грађана, због процедура како ће се то функционисати“, рекао је Дачић.

Пинтер је новинарима рекао да су се он и Дачић сагласили да желе да постигну да грађани две земље без било каквих препрека, што брже, могу да пређу из једне државе у другу.

„Следеће питање које смо договорили се односи на нашу економију. Како можемо да убрзамо теретни саобраћај, како можемо да убрзамо царинске поступке и како можемо да убрзамо да наша теретна возила пређу из једне државе у другу што брже и што је ефикасније“, навео је Пинтер.

Он је упутио грађанима апел да се на време информишу, пре него што буде уведен нови систем за контролу уласка у ЕУ.

„У случају да имају одговарајуће знање везано за овај систем и за њихове задатке, ја мислим да ће прелазак граница бити доста једноставан“, рекао је мађарски министар унутрашњих послова.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *