ИН4С

ИН4С портал

Намирнице од којих шећер у крви нагло расте: Здраве, али…

Фото: Курир

Контрола нивоа шећера у крви је неопходна за одржавање здравља, посебно код особа са дијабетесом или предиспозиције за ову болест.

Иако су слаткиши прва ствар која пада на памет када говоримо о шећеру, стручњаци упозоравају на низ других намирница које такође изазивају нагле скокове глукозе у крви.

Ендокринолог и нутриционисткиња Армине Афонина објаснила је које намирнице треба конзумирати опрезно и како припрема хране може утицати на наш гликемијски баланс, пише Б92.

Шећер није једини кривац: Будите опрезни са бијелим брашном и пиринчем

Према ријечима Афонине, поред слаткиша, постоји много намирница са високим гликемијским индексом које утичу на ниво глукозе у крви. На пример, пецива од пшеничног брашна, бијели пиринач и пире кромпир спадају међу намирнице које брзо подижу шећер у крви.

Када конзумирамо такве угљене хидрате, тело их брзо разграђује што изазива нагли скок шећера, а затим и нагли пад, остављајући нас уморне и често гладне убрзо након оброка.

Гликемијски индекс мери колико брзо одређена храна подиже ниво глукозе у крви.

Храна са високим гликемијским индексом ослобађа глукозу брзо, док она са ниским гликемијским индексом то чини спорије, обезбеђујући стабилније нивое енергије и бољу контролу шећера у крви.

Суво воће подиже шећер у крви

Иако поврће и воће обично сматрамо здравим избором, важно је обратити пажњу на начин припреме и врсту воћа коју конзумирамо. На пример, суво воће може имати концентрисанији садржај шећера, што такође доприноси повећању глукозе.

Афонина препоручује умјереност када је у питању суво воће и савјетује комбиновање са храном богатом влакнима и протеинима како би се смањио утицај на шећер у крви.

Утицај припреме хране на гликемијски индекс

Она наглашава да начин припреме хране може значајно да промени њен гликемијски индекс.

На пример, кромпир пире има већи гликемијски индекс од печеног кромпира, док кувани бијели пиринач може изазвати бржи скок глукозе од смеђег пиринча, који садржи више влакана и сложених угљених хидрата.

Влакна успоравају апсорпцију шећера, чиме се смањује гликемијско оптерећење оброка.

Важност уравнотежене исхране и физичке активности

Афонина препоручује уравнотежену исхрану која укључује различите изворе протеина, здравих масти и угљених хидрата са ниским гликемијским индексом.

Уз правилну исхрану, умјерена физичка активност такође може помоћи у стабилизацији шећера у крви, смањењу тјелесне тежине и смањењу ризика од хроничних болести као што је дијабетес. Редовно вјежбање помаже тијелу да боље користи инсулин, хормон који је кључан за регулисање глукозе у крви.

Контрола нивоа шећера у крви захтијева свијест о томе шта конзумирамо и како наша исхрана утиче на тијело. Поред избјегавања слаткиша, важно је водити рачуна и о цјелокупном саставу оброка, укључујући и начин припреме хране.

Одржавање стабилног нивоа шећера није само питање избјегавања шећера, већ и разумијевање утицаја свакодневне хране.

Б92

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *