ИН4С

ИН4С портал

Милачић: Одмах кренути у процедуру нормирања српског језика као службеног

,,Након објављивања званичних резултата Пописа становништва, домаћинстава и станова у Црној Гори, потврђено је да је српски језик најзаступљенији у нашој земљи, којим говори 43,18 % грађана (269.307). Ови резултати потврђују оно што је већ дуже вријеме присутно у свакодневном животу грађана, а то је да већински дио становништва користи српски језик као свој примарни језик“, наводе из Праве Црне Горе.

Како додају, Попис служи као кључни инструмент за креирање дугорочних националних политика у различитим областима – од образовања и културе, до службене употребе језика и других важних друштвених аспеката. Кроз попис, који се спроводи на десет година, добијамо увид у кључне промјене и трендове унутар наше државе, који би требали да се одразе и на јавне политике. Најновији подаци указују на континуирани раст броја грађана који се изјашњавају да говоре српским језиком, чиме се потврђује дугогодишњи значај српског језика у нашој држави. 

Иако црногорски језик, као службени језик, којим према овом попису говори скоро десет одсто мање грађана него српским језиком (34,52%), ужива одговарајући статус, чињеница да српски језик до сада није био службени, упркос томе што га говори већина грађана, представља неправду коју је сада потребно исправити. Овај попис јасно показује да се положај српског језика не смије занемаривати, већ да се мора формализовати као службени језик уз црногорски, како би се одразила стварна језичка слика наше земље, наводе они.

Постоје бројни примјери држава које увиђају важност нормирања више језика као службених, у складу са заступљеношћу језика у друштву. Један од најрелевантнијих примјера је Швајцарска, која има четири службена језика (њемачки, француски, италијански и реторомански), што је прилагођено њеној сложеној језичкој структури. Слично, Белгија има три службена језика (холандски, француски и њемачки), док Финска признаје шведски као други службени језик уз фински.

,,Права Црна Гора апелује на надлежне институције и друштвено политичке чиниоце да у складу са резултатима овог пописа заједнички и одмах покренемо процедуру нормирања српског језика као службеног. Овим кораком ћемо обезбиједити праведан и репрезентативан оквир за све грађане Црне Горе, и тиме учврстити темеље заједничког суживота у нашој земљи, уз поштовање језичких и културних идентитета свих њених грађана“, закључује се у саопштењу.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

5 thoughts on “Милачић: Одмах кренути у процедуру нормирања српског језика као службеног

  1. Rezultati popisa očigledno pokazuju da je CRNA Gora srpska država.

    Crnogorci sa svim svojim nakaznostima samo su pokazatelj ANTISRPSKE, ustaške i nenarodne politike zlikovca Mila djukanovica.

    CRNA Gora se polako i pouzdano vraća svom srpskom nacionalnom biću i napušta ustaško komunistička antisrpski IDEOLOGIJU.

    SVE ĆE ICI MNOGO BRŽE KADA SE U ZATVOR STRPA GLAVNI ZLOČINAC MILO DJUKANOVIC.

    NAROD SE JOŠ NIJE OSLOBODIO STRAHA OD NJEGOVIH DZELATA U SUDTVU, POLICIJI, ANB, POLITIČI.

    NAROD SE JOŠ PLAŠI MILA DJUKANOVICA I ZATO MONSTRUM MORA BITI STRPAN U DOŽIVOTNI ZATVOR.

  2. А у С.Македонији 20% Шиптара има право на свој језик као службени!

    2
    1
  3. Тако је Милачићу. А боде им очи србски језик само тако, па су га у списку ставили на друго мјесто иза црногорског, а све остале оставили по реду како и треба. Убиће вас комплекси Ка пичићи!!

    3
    1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *