ИН4С

ИН4С портал

Ми знамо ко смо: Црна Гора јединствен примјер земље у којој језик далеко највећег броја становника није и њен службени

1 min read

Управо представљени коначни резултати Пописа становништва, домаћинстава и станова у Црној Гори, спроведеног у јесен 2023. године, показују несумњив и стабилан пораст броја становника који се изјашњавају као Срби, али и говорника српског језика који је – иако тек у службеној употреби – задржао свој пређашњи статус најдоминантнијег језика у овој земљи, наводи се у саопштењу.

Упркос вишедеценијској дискриминацији, дугогодишњем стању друштвене, политичке, културне и, често, економске обесправљености и неједнакости, проценат Срба у Црној Гори је 32,93% (читавих 4%, тј. скоро 28.000, више него на претходном Попису из 2011. године) што представља трећину њене укупне популације. Истовремено, број говорника српског језика је 269.307, тј. 43.18%, што даље указује на, нажалост, наставак лоших, недемократских и дискриминаторних пракси у односу на српско-говореће грађане, а Црну Гору потврђује као јединствен европски и свјетски лингвистички примјер земље у којој језик далеко највећег броја становника није и њен службени.

У складу с цивилизацијским врлинама и демократским вриједностима 21. вијека, српски народ у Црној Гори, као и сви други народи у овој земљи, чува и задржава своје неотуђиво право на властити језик, свој идентитет, традицију, културу, историју па и на своје националне симболе. У том смислу, Србима у Црној Гори тек предстоје важни друштвено-политички изазови с циљем даљег остваривања потискиваних права, никако науштрб било које друге етничке или језичке заједнице, већ у правцу друштвене консолидације, демократске кохезије и осталих темељних претпоставки сваког зрелог и еманципованог грађанског друштва, закључују они.

 

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

4 thoughts on “Ми знамо ко смо: Црна Гора јединствен примјер земље у којој језик далеко највећег броја становника није и њен службени

  1. Opšte je poznato ,da su ostaci komunističkih dripaca u liku Mila koji je prigrabio UDBU i kriminal u CG, udružen sa profašisoidnim ideologom Rankom, udruženi u kriminalnu organizovanu grupu, strahovladom ,prijetnjama, ucjenama, premlaćivanjima i ubistvima po CG. Stvorili diktatorsku ideološki fašisoidnu tvorevinu, gde se narod za ništa pitao nije, te bez ikakvog referenduma, onako sirovo mafijaškim metodama, nametnuli narodu CG, izmišljeni jezik i nedovršeno falsifikovano pismo, podmetnuli falsifikovanu crkvu registrovanu u UDBi na Cetinju kao NVO, sačinjenu od njima sličnih nepomenika.,. Mafijaškim udruženjem i narko novcem ,kao i stranim kancerogenim uticajem ,i ucjenom odvajaju CG i Srbiju, uvode bez pitanja naroda ,državna obilježja, zastavi, grb, himnu, sve nasilno bez naroda, uvode zemlju u NATO i priznaju državu Kosovo bez saglasnosti Srbije i protivno povelji UN,. Sve ovo čine pod iznudom ,prijetnjom, prebijanjima i ubistvima . Naravno da ovaj dvojac nije sva nepočinstva načinio sam, nego oktužen interesnim grupama iz svih instittucija CG koje su debelo, evo vidimo , zadrle u kriminal, i gomilom korisnih idijota , koji se kače za svaku vlast i uticaj. Tako da je sada teško odvoiti žito od kukolja i otresti se fukare.

    1. Ne boj se Sanja za Rome, oni su se listom pisali kao Muslimani, po vjeri, Albanci po narodu i jeziku , provjereni DPS glasači, tako da se nisu mogli nać na popisu u vidnoj grupi.,a tu su ne brini za njih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *