ИН4С

ИН4С портал

(ВИДЕО/УЖИВО) Почела Скупштина – Мандић: Као припаднику српског народа задовољан сам да је попис протекао поштено

1 min read

Предсједник парламента Андрија Мандић честитао је на почетку скупштинског засиједања Монстату на спровођењу пописа становништва чији су резултати представљени данас. Он је рекао да су неке слике добре, а неке не. Посебно се осврнуо на чињеницу да имамо девет општина у „дубокој старости“, али и на податак да је 20 одсто грађана млађе од 20 година.

Истиче да су ови подаци веома важни, и да ће се на основу тих података креирати политике.

„По националној припадности Црна Гора има 256.463 одсто грађана који се изјашњавају као Црногорци, а 205.370 Срба, док су се као Бошњаци изјаснило 9,45 одсто грађана (58.956), као Албанци 4,97 одсто грађана (30.978), као Руси 2,06 одсто (12.824), а као Муслимани 1,63 одсто (10.162), Према попису из 2011. године, Црногораца је билое 44,97 одсто (278.865), Срба је било 28,72 одсто (178.110), Бошњака 8,64 одсто (53.605), Албанаца 4,9 одсто (30.439)“, казао је Мандић, преноси РТЦГ.

Он је прочитао и резултате пописа о језику који су показали да српским језиком говори 43,2 одсто, црногорским 34,5, босанским 7 осто, албанским 5,3 осто, руским 2,4 осто, српскохрватским 2,08 одсто а не жели да се изјасни -1,7 осто.

„Поштовани грађани, веома сам задовољан да је попис протекао поштено, да смо добили резултате онакви какви јесу, јер је ситуација у Црној Гори сада боља него што је била раније. Ово је тема која ће обиљежити данашњи дан“, истакао је Мандић.

Посланик УРЕ Филип Аџић тврди да су резултати пописа показали да Црна Гора може опстати искључиво као грађанска држава.

Посланик ДПС-а Јевто Ераковић казао је треба обратити пажњу на демографске податке пописа и на то да становништво стари.

„Црна Гора је показала свој грађански карактер, упракос разним налетима национализама из региона, а нарочито једног који је био усмјерен да се потпуно промијени структура језика у Црној Гори“, казао је Ераковић.

Посланик НСД-а, Марко Ковачевић, истакао је да је задовољан резултатима пописа.

Дошло је и до полемике између шефа посланичког клуба ДПС-а Андрије Николића и предсједника Скупштине Андрије Мандић. Николић је, наиме, казао да овај попис показује трендове, али и да показује да није било притисака приликом претходних пописа.

Шеф Скупштине је казао да је био у Скупштини када су они били најтеже понижавани од стране тадашњих представника већине – да су они политички Срби, посрбице и томе слично.

„Народ се изјаснио и 2003. и 2011. године и 2023. године. Бар се скинула једна прича о наводним политичким Србима, посрбицама и томе слично. Народ се изјашњава некад више нкад мање, али је важно да то што су људи рекли, да добијемо коначне резултате. То је оно што данас поздрављамо. На основу ових резултата, овај парламент и већине ће дефинисати, у договору са опозицијом, будуће политике за ову државу“, казао је Мандић.

Правиће договоре и уређиваће земљу тако што свака држава, наводи, уређује себе.

Николић се надовезао и казао да нема ништа против против Мандићевог тумачења пописа и историје.

„Црна Гора је грађанска држава а оно што смо покушавали да објасниом и раније – темељи грађанске и мултиетничке Црне Горе су чврсти“, казао је Николић.

Посланик СД-а, Бранислав Ненезић, позвао је министре да објаве податке из својих пописних листића.

„Ако желимо да наставимо да дјелујемо као грађанско друштво, за премијера и министре обавеза да објаве своје пописне листиће и да видимо да ли имамо 40 посто министара који се изјашњавају као Црногорци и говоре црногорским језиком“, позвао је Ненезић.

Мандић је констатовао престанак посланичке функције посланику ДПС-а, Душану Раичевићу, који је поднио оставку на ту функцију.

Посланици расправљају о Закону о потврђивању конвенција о признавању и извршавању страних пресуда у грађанским и привредним стварима.

Министар правде Бојан Божовић казао је да Конвенција представља прекретницу на пољу међународних спорова.

„Тиме се повећава практична дјелотворност, смаћиће се потреба за дуплирању попступака“, појаснио је Божовић.

Истакао је да ће се имплементацијом допринијети смањењу трошкова, те да ће приступ правди бити ближи.

Посланик НСД Јован Вучуровић подсјетио је да Црна Гора још увијек не потражује оне који су починили злочине у „Лори“.

„Још увијек је на снази срамни споразум између црногорског и хрватског тужилаштва. Они који су потписивали су ишли тиме да оштете Црну Гору. Сви желимо најбоље односе у региону, али када говоримо о једној конвенцији морамо да се сјетимо тог споразума“, казао је Вучуровић.

Он је казао да тај споразум није гарантовао равноправност двије стране.

„Тим споразум се предвиђа да Црна Гора не може да потражује оне који су починили злочине над нашим грађанима“, казао је Вучуровић.

Казао је да је најављено ревидирање тог споразума.

Посланик ХГИ, Адријан Вуксановић, реаговао је на изјаву Вучуровића и казао да сви који су починили злочине треба да буду адекватно кажњени.

„Морамо узети у обзир да је Хрватска трпјела великосрпску агресију. Лора је у Сплиту, није у Никшићу, нити су људи из Далмације вршили агресију на Никшић или други дио Црне Горе, већ су из Никшића и других дјелова Црне Горе прешли границу и вршили агресију. Да би дошло до помирења, морамо знати ко је узрочник а ко жртва и шта су посљедице тих трагичних политика које су дошле из Београда“, казао је Вуксановић.

Реаговао је Вучуровић и казао да су „ти људи похватани у Босни и Херцеговини, одведени у сплитску Лору и погубљени на најмонстуознији начин“.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

5 thoughts on “(ВИДЕО/УЖИВО) Почела Скупштина – Мандић: Као припаднику српског народа задовољан сам да је попис протекао поштено

  1. Sto kaze Sojic mi Srbi smo pokradjeni ovo nema veze sa pravimo postenom brijanjem ovo je politicki kompromis brzih Dana ce se otkrito ko je vjera a ko nevjera.

  2. Bravo braco Srbi! 27 000 nas je vise. A milogoraca 22 000 manje. To je 50 000 manja razlika. Da nastav imo ovako , ako Bog da na iducem popisu Crna Gora ima vecinu Srba! Dakle postaje ponovo Srpska drzava kao sto je ivjekovima bila! A milogoraca da bude sve manje i manje. Na kraju da ostanu samo Milo, Blazo, Aco i Nikolic 😀

    3
    2
  3. Мандић је једини Србин који је сигуран у поштени попис, шта им је требало 1о мјесеци да саопште 5, 6 података, ово је први пут да се нешто уради ,,поштено,, браво.

  4. Попис је поштено протекао,ал је непоштено пребројано,на рачун Срба.
    Више него очигледно да се попис бројао по америчким и британским амбасадама.

    10
    1
  5. Dosta puta sam ga kritikovao zbog nastupa koji su bili kontraproduktivni. Ali moram priznati da je najbolji političar u Skupštini i za mene iznenađujuće najbolji predsjednik Skupstine kojeg je Crna Gora imala. Iznenadjujuće smireno, vrlo pametno argumentovano zna spustiti na zemlju političare koji ni sami ne vjeruju šta pričaju…
    Sto se tiče rezultata popisa, sve je očekivano osim jezika. Očekivao sam da mnogo više ljudi govori srpski ali to je produkt generacija koje su iz skola izasle učeći tzv crnogorski zbog čega ga i govore…
    Svidjelo se to nekome ili ne, crnogorski je izmisljeni jezik a u skolama ne treba uciti izmisljene stvari i formirati razne fakultete izmisljenih stvari na cemu treba u budućnoati raditi

    23
    5

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *